Acció Social27/11/2020

25 anys acompanyant els últims dels últims

El centre SARA naixia al juliol de 1995 com a centre residencial per a persones en situació de sense llar afectades pel vih-sida, amb un context social delicat de desconeixement, pors i inseguretats.

El SARA naixia al juliol de 1995 amb un context social delicat de desconeixement, pors i inseguretats. Però, persones (amb molt de convenciment) van fer possible que el projecte fos una realitat; Un servei d’acollida residencial amb suport professional les 24 hores per a persones afectades amb VIH/SIDA i greus problemes d’exclusió social; els últims del últims.

La investigació mèdica ha permès evolucionar en quan als tractaments i al diagnòstic precoç de la malaltia. L’any 1994 a Sabadell hi havia 800 persones afectades per VIH, dels quals un 10% no tenia domicili fix ni ubicació segura, segons l’Hospital Parc Taulí. L’informe del CEESCAT (Centre d’Estudis Epidemiològics sobre la SIDA de Catalunya), informa que al 2018 a Catalunya es van diagnosticar 613 nous casos de persones infectades, 49 d’aquests a la unitat de vigilància epidemiològica de Barcelona-Zona Vallès.

És així com en els seus inicis al SARA, l’acollida a les persones afectades estava orientada sobretot a fer un acompanyament digne cap a la mort i, en canvi, avui dia aquesta acollida es fonamenta en un acompanyament integral vers la màxima autonomia de les persones ateses. No obstant, el fet que la supervivència de les persones afectades pel VIH sigui avui en dia semblant a la de la resta de població, comporta acompanyar i tractar l’envelliment prematur d’aquestes persones.

Els tècnics i l’equip de voluntaris del centre SARA treballen amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones afectades per la SIDA, intentant transformar la mirada social que 25 anys després de l’inici del projecte, continua envoltada de prejudicis, pors, inseguretats, sobre  les persones afectades per la SIDA.

DESCARREGAR NOTÍCIA

DESCARREGAR FOTO