26/04/2019

Prioritzant les persones, descartem la indecent precarietat

En motiu del dia internacional dels treballadors i les treballadores, les entitats promotores de la iniciativa Església pel Treball Decent (ITD) -caritas, Conferència Espanyola de Religiosos (CONFER), Germanor Obrera d’Acció Catòlica (HOAC), Justícia i Pau, Joventut Estudiant Catòlica (JEC) i Joventut Obrera Cristiana (JOC ) – uneixen les seves veus, per segon any consecutiu, per a “celebrar el sentit creador de la feina” i reclamar l’eradicació de “la xacra de la precarietat laboral que caracteritza l’actual sistema de relacions tasques i que lesiona els drets de les persones treballadores i de les seves famílies “.

L’ocupació creada a Espanya, després de cinc anys de recuperació econòmica segueix marcat per la precarietat i l’exclusió. Des 2014, més del 90% dels contractes registrats són de durada limitada, la qual cosa unit a l’increment de la volatilitat dels contractes temporals, la reducció de la seva durada, l’augment de l’encadenament de contractes i de la jornada parcial, ens condueix a un escenari on «disposar d’una feina ja no és sinònim d’integració», com diu l’última anàlisi de la Fundació FOESSA, Exclusió estructural i integració social. Una situació social que s’agreuja per l’elevat i profund nombre de persones en situació d’atur (3,3 milions; 47% amb més d’1 any a l’atur) i amb més d’1 milió de llars (1.052.800) amb tots els seus membres actius en atur. (EPA, 4T 2018).

Compartim el manifest que com Església pel Treball Decent hem realitzat per denunciar la indecent precarietat que descarta a milions de persones a l’accés a un «treball decent i no de qualsevol manera», en paraules del papa Francesc.