Noticia10/09/2020

Càritas demana seguretat i solidaritat per als immigrants afectats per l’incendi de Moria

Nota de Càritas Europa davant el greu incendi que ha arrasat el camp de refugiats de Moria, a l'illa grega de Lesbos.

Càritas Europa ha difós un comunicat amb motius del devastador incendi que va arrasar el camp de refugiats de Moria, a l’illa grega de Lesbos, a la nit del passat 8 de setembre.

Aquest el text íntegre de la nota:

Càritas demana la seguretat dels migrants i la solidaritat d’Europa

Càritas Europa està alarmada i entristida pel desastre humanitari generat després que diversos incendis van destruir gairebé la totalitat del camp de refugiats de Moria a l’illa grega de Lesbos durant la nit del 8 de setembre. Durant mesos i fins i tot anys, més de 12.000 residents estaven acollits al camp, superant quatre vegades la seva capacitat i suportant condicions miserables, mentre esperaven que es processaran les seves sol·licituds d’asil. Després d’haver fugit de la guerra, la pobresa extrema i la persecució, els residents del campament, inclosos centenars de nens i adults vulnerables, es veuen novament privats de refugi o seguretat. El foc va destruir contenidors, tendes de campanya, equips i totes les instal·lacions, incloses les del servei d’asil grec.

“Imaginin el patiment que aquestes persones han suportat en les seves vides i que una vegada més s’enfronten a la misèria, la incertesa i la manca de refugi. És un miracle que no hi hagi hagut víctimes en els incendis. La compassió humana és més vital ara que mai. Al mateix temps, és important denunciar que fins i tot abans de l’incendi les condicions de vida al campament eren insostenibles. El campament estava superpoblat amb centenars de carpes cobrint tots els espais buits, amb molt poques instal·lacions de rentat, banys, opcions de cuina, àrees de joc, etc. Sens dubte, és urgent buscar condicions alternatives d’acollida basades en la solidaritat i que assegurin la dignitat humana de cada resident al llarg de tot Europa, tant ara com en el futur”, ha assegurat Maria Alverti, directora de Càritas Hellas.

La situació segueix sent caòtica, mentre els antics residents del campament busquen un terreny més segur. No obstant això, tenint en compte la petita grandària de la ciutat més propera de Mitilene, la policia local els ha bloquejat el pas amb l’objectiu de controlar els sol·licitants d’asil i sufocar qualsevol temor de la població local davant la possible propagació de la COVID -19. No obstant això, les mesures restrictives la pandèmia, igual que en altres parts d’Europa, també s’han estat aplicant en el camp de refugiats. No obstant això, el campament de Moria es va aïllar la setmana passada després que una persona donés positiu en l’àrea coneguda com a Mandala. Dels 2.000 residents del campament que van ser avaluats, només es van detectar 35 casos positius de coronavirus, el que indica que els residents van realitzar grans esforços en condicions higièniques difícils per controlar el brot.

Atès que els residents van fugir per salvar-se quan va tenir lloc l’incendi, les autoritats gregues estan tractant ara de localitzar els residents que havien donat positiu pel virus. Donades les condicions actuals, a Càritas el preocupa que les tensions puguin augmentar en els pròxims dies, especialment si no es garanteix la seguretat dels antics residents del campament i la comunitat local.

El Govern grec ha traslladat forces policials d’Atenes a Lesbos i ha declarat l’estat d’emergència a l’illa. Membres de Govern van visitar ahir, 9 de setembre, el campament per avaluar la situació. No està clar si es portarà als migrants a un lloc segur ni com es farà. La Comissió Europea va anunciar el trasllat de 400 nens no acompanyats al continent, però no s’entreveu una solució clara per a la resta de milers de nens sense refugi.

Càritas Grècia roman en estret contacte amb les organitzacions que estan avaluant les necessitats dels refugiats a Lesbos i ha mostrat la seva disposició per oferir el suport necessari, en estreta coordinació amb el Ministeri de Migració. El Ministeri està fent apilament urgent de carpes a tot el país per cobrir les necessitats immediates i coordinarà la resposta amb diferents actors una vegada que finalitzi l’avaluació de necessitats. L’equip de Càritas Grècia a Lesbos està considerant la possibilitat de distribuir aigua als refugiats que s’han quedat al carrer, en col·laboració amb l’organització “Movement on the Ground”. Actualment també s’estan adquirint sacs de dormir. Així mateix, Càritas Grècia espera proporcionar articles no alimentaris tan aviat com finalitzi l’avaluació oficial de necessitats.

Càritas Europa demana a les parts interessades de la UE i als Estats membres que trobin ràpidament una solució humana i digna per a les persones que s’han quedat sense refugi. Tots, i no només els nens, s’han de posar fora de perill i el Govern grec no pot quedar-se sol per fer front a aquesta difícil situació.

“Mentre els líders de la UE estan finalitzant el proper pacte sobre asil i migració, una tragèdia tan predictible hauria de servir com a crida d’atenció i advertiment perquè evitin duplicar un model que estava condemnat al fracàs des del principi donades les condicions d’amuntegament. S’ha d’establir urgentment un mecanisme de reubicació just i permanent que garanteixi la solidaritat i el repartiment de responsabilitats entre els estats membres de la UE, basat en els drets humans i la dignitat humana”, ha afirmat Maria Nyman, secretària general de Càritas Europa.

Ja fa quatre anys, amb motiu de la seva visita al campament de Moria, el Papa Francesc va dir: “Es necessita amb urgència un consens internacional més ampli i un programa d’assistència per defensar l’estat de dret, defensar els drets humans fonamentals en aquesta situació insostenible, protegir les minories, combatre el tràfic de persones i el contraban, eliminar rutes insegures, com les que travessen l’Egeu i tota la Mediterrània, i per desenvolupar procediments de reassentament segurs”.

DESCARREGAR NOTÍCIA

DESCARREGAR FOTO