Campaña

Església pel treball decent

Unim la nostra veus per clamar per un treball que respecta els drets i dignifica les persones.

Des de la Iniciativa Església pel Treball Decent ITD, de la qual Càritas forma part, et convidem a participar en “Ens movem pel Treball Decent”. Una activitat que tindrà lloc durant la setmana anterior o la setmana de el 7 d’octubre. La idea és que cada persona, grup, equip realitzi aquesta caminada amb el dorsal que és imatge de la campanya i que pugin les seves fotos a les xarxes socials amb el hashtag #NosMovemosPorElTrabajoDecente.

Amb la nostra participació sensibilitzem i reivindiquem la necessitat que el Treball Decent es converteixi en una realitat per a tothom.

Aquest any, amb les dificultats que suposa el distanciament social i tractant d’adaptar-nos a les diferents realitats, us animem a participar en un dia tan important per poder visibilitzar com Església unida en defensa de la feina decent.

Què és el treball decent per a Càritas

Aquell que és expressió de la dignitat essencial de tots, homes i dones, lliure de discriminació, ple en respecte als drets i que a més de permetre cobrir les necessitats de les famílies, impulsa el desenvolupament personal i espiritual.

Iniciativa Església pel Treball Decent

En el compromís per la defensa de Treball Decent sorgeix la iniciativa Església pel Treball Decent (ITD), formada per entitats i organitzacions d’inspiració cristiana: Conferencia Española de Religiosos (CONFER), Hermandad Obrera de Acción Católica (HOAC), Justicia y Paz, Juventud Estudiante Católica (JEC), Juventud Obrera Cristiana (JOC) i Càritas, amb l’objectiu d’afavorir dinàmiques de sensibilització, visibilització i denúncia sobre una qüestió central per a la societat i essencial per a la vida de milions de persones: el treball humà i anunciar el concepte de treball decent «cap a l’interior de les nostres organitzacions, cap a l’Església en general i cap a la societat».

Treballem en xarxa per posar en primera línia la importància i la necessitat d’un treball decent, el que suposa:

  • Posar en el centre a la persona, trencant l’actual lògica de pensar i organitzar el treball des l’econòmic i els interessos d’uns pocs.
  • Plantejar el sentit i el valor de la feina més enllà de l’ocupació: Distribuir de manera justa i digna a l’ocupació i reconèixer socialment totes les feines de cura necessaris per a la vida humana.
  • Lluitar per condicions dignes d’ocupació: sense la lluita per l’afirmació dels drets de les persones en l’ocupació no és possible humanitzar el treball.
  • Articular de manera humanitzadora el treball i el descans.
  • Lluitar per la defensa dels drets humans i desvincular drets i ocupació.

Tota la comunitat cristiana està cridada a visibilitzar i denunciar, a través de tots els mitjans al l’abast, la situació de desigualtat en l’accés a la feina decent i la negació de dignitat que això suposa.

Tots podem fer alguna cosa des de la nostra organitzacions, parròquies o llocs de compromís.

Les organitzacions que integrem la Iniciativa Església pel Treball Decent (ITD) reivindiquem i vam celebrar el 7 d’octubre, la Jornada Mundial pel Treball Decent, per fer visible la precarietat que pateix el món de la feina, augmentada per la situació d’emergència sanitària provocada per la pandèmia mundial de la COVID-19. Ens movem i reivindiquem:

  • Apostar per un nou sistema productiu, capaç de generar llocs de treball amb alt valor afegit i que posi a la persona al centre.
  • Aconseguir el reconeixement social i laboral de les ocupacions essencials per a la vida i que aquests tinguin unes condicions laborals dignes que permetin a les persones sortir de la pobresa.
  • Reconèixer el dret a la protecció social sense que estigui supeditat a la vida laboral.
  • Garantir que l’ingrés mínim vital sigui una realitat per a les persones que ho necessiten, dotant a les institucions dels recursos necessaris per a la seva gestió.
  • Assegurar la percepció del subsidi extraordinari a les treballadores de la llar i que es reconegui el seu dret a la prestació per desocupació a l’igual que per la resta de persones treballadores.