Quan treballar no arriba: les persones joves exigeixen dignitat i futur
ITD denuncia el canvi de paradigma que afronta la joventut actual en incorporar-se a un mercat de treball que exigeix hiperformació, però salaris insuficients
Les persones joves viuen un context social molt diferent del de generacions passades. Comencen a treballar més tard a causa de les exigències d’un mercat laboral, que demana una qualificació cada cop més elevada i més experiència prèvia. A això, se sumen els prejudicis socials que encasella els joves com una generació inconstant, poc compromesa i irresponsable.
Quan finalment aconsegueixen entrar al mercat laboral, les noves generacions es troben que en molts casos la feina ja no és garantia d’autonomia o independència. Una persona jove ha de destinar avui el 102,3% del salari per poder llogar un habitatge en solitari, segons l’Observatori d’Emancipació de la Joventut d’Espanya 2025.
Amb motiu del Dia Internacional dels Treballadors i la festivitat de San José Obrero, la iniciativa Església pel Treball Decent (ITD) denuncia les creixents dificultats que enfronten les persones joves per accedir a una feina decent ia una vida en condicions dignes. La hiperformació, l’inici tardà a l’ocupació, els salaris insuficients i la precarietat a més de llastar el futur, afecta profundament la salut mental i emocional.
La precarietat no pot ser la norma
En el seu manifest, titulat Treball decent, dret, no privilegi, ITD denuncia que el model laboral actual ha normalitzat la inestabilitat i la precarietat, erosionant l’esperança de les persones joves. “Quan no saps si demà podràs donar menjar als teus fills, o si el que estàs estudiant et permetrà tenir una feina digna, és fàcil caure en el desànim”, recull el manifest citant la Bula amb què el Papa Francesc ha convocat el Jubileu de l’Esperança.
Davant d’aquesta realitat, ITD exigeix a les institucions públiques ia la societat en conjunt una escolta real a les demandes de la joventut, que passa per garantir feines estables i amb drets; facilitar l’accés a l’habitatge i promoure les polítiques que assegurin una estabilitat vital i emocional.
“El treball ha de tornar a ser un camí cap a la realització personal i la dignitat”, recorda el Papa Francesc a l’encíclica Laudato Si. Aquest 1 de maig, ITD convida a alçar la veu per una joventut que mereix un futur amb justícia, dignitat i oportunitats reals.
XIFRES SOBRE ATUR JUVENIL
- Només el 14,8% dels joves han aconseguit independitzar-se el primer semestre del 2024. Font Consell de la Joventut d’Espanya (CJE)
- El salari mitjà d’un noi se situa en 1.048 euros. Font CJE
- El lloguer mitjà puja a 1.072 euros. Font CJE
- Tres de cada 10 persones joves a Espanya es troben en risc de pobresa. Font CJE
Joves en situació d’atur: 434.400 el 2024. Font EPA - La taxa d’atur juvenil es va situar al 24,90% el 2024. Font EPA
- La desocupació dels joves menors de 25 anys es va situar al 26,8%. Font EPA