Càritas Diocesana de Terrassa sol·licita augmentar fins a l’1% l’assignació tributària per a fins socials
La proposta suposa augmentar del 0,7% a l'1% l'assignació tributària de l'IRPF i de l'impost de societats destinada a activitats d'interès general considerades d'interès social
- Si aquesta proposta s’hagués adoptat el 2023, s’hauria augmentat un 43% la quantia recaptada, però la repercussió en els Pressupostos Generals de l’Estat hauria estat tan sols del 0,06%
- L’objectiu és aconseguir que la proposta aparegui recollida als Pressupostos Generals de l’Estat del 2025
Càritas Diocesana de Terrassa sol·licita augmentar del 0,7% a l’1% l’assignació tributària de l’IRPF i de l’impost de societats destinada a activitats d’interès general considerades d’interès social.
Càritas Diocesana de Terrassa assenyala que el sistema de subvencions actual requereix un canvi substancial que permeti assolir un marc de finançament estable, suficient, garantit i previsible. Però mentre s’avança en aquest canvi es proposa augmentar fins a l’1% l’assignació tributària per a fins socials perquè les entitats socials puguin tenir més estabilitat per planificar a llarg termini i augmentar-ne, així, l’impacte social.
Si aquesta proposta s’hagués adoptat l’any 2023, s’hauria augmentat un 43% la quantia recaptada per l’IRPF i l’impost de societats per a fins socials i, tanmateix, la repercussió que aquest increment hauria comportat en els Pressupostos Generals de l’Estat hauria estat únicament del 0,06%. L’objectiu és aconseguir que la proposta aparegui recollida als Pressupostos Generals de l’Estat del 2025
Més solidaritat, més impacte:
del 0,7% a l’1% per a fins socials
Els fons recaptats mitjançant les assignacions tributàries de l’IRPF i l’Impost de Societats van dirigits a finançar projectes socials desenvolupats per entitats del Tercer Sector. Això inclou actuacions desenvolupades a l’Estat espanyol, però també a països de tot el món a través de la cooperació internacional. També inclouen projectes de protecció del medi ambient. En definitiva, són una gran diversitat de projectes dirigits a garantir els drets de la ciutadania, lluitar contra la pobresa, l’exclusió social i la desigualtat i tenen per objectiu avançar cap a societats justes, igualitàries, inclusives, sostenibles i en pau, aquí i en tothom.
El 2022, a nivell autonòmic es van finançar 6.909 projectes, desenvolupats per 2.255 entitats. A nivell estatal, es van finançar 887 projectes de 262 entitats. En total, es van finançar 7.798 projectes desenvolupats per 2.517 entitats socials. El 2023, es van finançar 991 projectes a nivell estatal, desenvolupats per 288 entitats socials. A hores d’ara s’estan analitzant les resolucions per conèixer les dades a nivell autonòmic.
Càritas Diocesana de Terrassa, recorda que el Tercer Sector és un agent clau per a la defensa i la promoció dels drets i interessos socials de tota la ciutadania i per a la garantia del benestar i la cohesió social. Les entitats socials exerceixen un rol imprescindible en el sistema de producció de benestar social del nostre país i són un aliat clau per al sector públic. A més, les entitats socials arriben, moltes vegades, allà on no arriben a les administracions públiques, garantint drets i facilitant l’accés a serveis fonamentals.
El Tercer Sector a Espanya
El Tercer Sector està format per més de 28.000 entitats que representen l’1,44% del PIB espanyol i on treballen, de manera remunerada, el 3,2% del total del personal contractat al mercat laboral espanyol. Cada any, les entitats del Tercer Sector presten més de 48 milions d’intervencions directes i el Tercer Sector canalitza la solidaritat de prop de 4 milions de persones a través del voluntariat.