130 entitats demanen a la UE solucions a llarg termini per als ucraïnesos acollits
La Directiva de Protecció Temporal expirarà el març del 2026
Avui fa tres anys que la UE va activar la Directiva de Protecció Temporal (DPT), proporcionant una via segura de protecció a milions de persones que fugien de la guerra a Ucraïna. Va ser una demostració poderosa d’unitat i solidaritat per part de la UE davant una crisi humanitària i va demostrar ser un mecanisme d’emergència eficaç per respondre a l’arribada massiva de persones de manera humana i ordenada. Aquesta mesura va alleujar la pressió sobre els sistemes nacionals d’asil i va proporcionar protecció immediata i col·lectiva als desplaçats, atorgant-los el dret a residir, treballar, estudiar i accedir a l’atenció sanitària i el suport social a la UE.
El règim de protecció temporal expirarà el març del 2026, d’aquí a només un any. Entre els nombrosos desafiaments que enfronten les persones desplaçades des d’Ucraïna, la incertesa sobre el seu estatus legal a la UE és una de les qüestions més urgents. Aquesta manca de claredat afecta gairebé tots els aspectes de la seva vida: des d’aconseguir una ocupació estable i organitzar un habitatge a llarg termini fins a planificar l’educació dels fills. La previsibilitat és essencial perquè les persones puguin reconstruir les seves vides amb dignitat i estabilitat. És encoratjador veure que les solucions post-DPT són una prioritat tant per a la Comissió Europea com per a la Presidència polonesa del Consell de la UE. Tres anys després, és fonamental que la resposta de la UE a les necessitats de les persones desplaçades des d’Ucraïna evolucioni de mesures d’emergència a estratègies i solucions a llarg termini.
Mentrestant, alguns Estats membres –inclosos Polònia, República Txeca i Itàlia– han començat a desenvolupar vies perquè les persones transitin fora de la protecció temporal. Tot i això, molts d’aquests plans de sortida depenen principalment de permisos de residència basats en l’ocupació. Aquests permisos laborals no poden ser l’única solució, ja que moltes persones emparades per la DPT no poden complir els requisits. No només la proporció de beneficiaris de la protecció temporal empleats varia considerablement a Europa (del 8 % a Hongria al 55 % als Països Baixos), sinó que aquest enfocament deixaria enrere moltes persones en situació de vulnerabilitat, incloses persones amb discapacitat, estudiants, persones grans, nacionals de tercers països i persones apàtrides per a a temps complet perquè tenen cura de nens o familiars dependents.
Abordar les llacunes
Les solucions ad hoc proposades pels Estats membres també corren el risc d’ignorar la situació de les persones que es puguin veure desplaçades des d’Ucraïna després del març del 2026, ja que podrien quedar fora de l’abast de qualsevol mesura post-DPT, inclosos els familiars dels que ja es troben a la UE. Si no s’aborden aquestes llacunes, els sistemes d’asil dels estats membres es podrien veure desbordats quan finalitzi la protecció temporal, tot i que el propòsit explícit de la DPT és evitar-ho. El fet que alguns estats membres hagin congelat les sol·licituds d’asil de les persones acollides sota la DPT augmenta aquest risc. Un enfocament coordinat a nivell de la UE beneficiaria tant les persones desplaçades des d’Ucraïna com els països i les comunitats que les acullen, alleujant les càrregues financeres i administratives associades amb la determinació individual de l’estatus de més de 4,3 milions de persones que actualment es beneficien de la protecció temporal.
Per això, Càritas Europa i diverses ONG -a les quals se suma també Càritas Espanyola- fem una crida a la UE perquè:
- Aneu més enllà de la simple renovació de la protecció temporal i proposeu una solució coordinada i col·lectiva que ofereixi un estatus més durador i un camí cap a la residència a llarg termini. Un enfocament a nivell de la UE amb un lideratge i una coordinació forts és crucial per evitar una resposta fragmentada i la irregularitat, que afectaria de manera desproporcionada els grups més vulnerables.
Les solucions post-DPT porten massa temps pendents. Un col·lectiu de més de 130 organitzacions de la societat civil va acollir amb satisfacció la pròrroga anterior de la protecció temporal fins al març del 2026, amb l’objectiu de donar temps als responsables polítics per definir solucions duradores mentre es garanteix l’estabilitat a curt termini per a les persones desplaçades. No obstant això, tret que ara es comenci a treballar en un pla de transició coordinat, una altra pròrroga d’un any podria ser l’única opció.
- S’ha de considerar una nova pròrroga de la protecció temporal més enllà del març del 2026 com una mesura excepcional i interina per garantir la continuïtat de la protecció i evitar que les persones desplaçades quedin indocumentades o en una situació d’incertesa, perdent els seus llocs de treball, educació, habitatge o accés a l’atenció mèdica. Si aquesta mesura interina resulta necessària, instem a la Comissió Europea a proposar com més aviat millor una Decisió d’Execució del Consell que estengui la DPT fins al març de 2027, mentre es proporciona claredat sobre el futur estatus de protecció i residència de les persones desplaçades des d’Ucraïna.
Tot i les recents discussions diplomàtiques sobre la possibilitat de noves converses de pau, la situació humanitària a Ucraïna segueix sent crítica. Se segueixen registrant informes diaris de bombardejos i atacs aeris, fins i tot a ciutats i pobles situats a centenars de quilòmetres del front. Fins i tot si s’aconseguís un alto el foc en un futur proper, els danys a la infraestructura crítica i civil d’Ucraïna, així com la contaminació generalitzada per explosius, trigaran anys a reparar-se i eliminar abans que les condicions permetin un retorn segur, veritablement voluntari i durador. En aquest context, resulta preocupant que alguns països d’acollida hagin començat o estiguin considerant reduir el suport a les persones desplaçades des d’Ucraïna, per exemple, limitant la durada del suport governamental a l’habitatge o restringint-lo únicament a persones procedents de determinades regions d’Ucraïna.
- Instem els Estats membres a no reduir el suport a les persones desplaçades des d’Ucraïna ia aplicar plenament les disposicions establertes a la DPT. Això inclou garantir laccés complet als drets i serveis bàsics que la directiva garanteix. És fonamental que els Estats membres compleixin les seves obligacions en matèria de no devolució i evitin qualsevol mesura que pugui resultar, directament o indirectament, en retorns prematurs que posin en perill la seguretat i el benestar de les persones afectades.
All-Ukrainian NGO Coalition for People with Intellectual Disabilities
Amnesty International
Animus Association Foundation
Anti-Discrimination Center “Memorial-Brussels”
ARSIS Association for the Social Support of Youth
Association for Integration and Migration
ASTI Luxembourg
ASTRA-Anti trafficking action
Blue Door Education
Bridges over Borders e.V.
Caritas Bulgaria
Caritas Española
Caritas Europa
Caritas Hellas
Center for Legal Aid Voice in Bulgaria
Centre for Peace Studies
Centrum pro integraci cizinců, o. p. s.
Churches´Commission for Migrants in Europe CCME
Clare Immigrant Support Centre
COFACE Families Europe
Cohort
CoMensha
Consortium of Migrants Assisting Organizations in the Czech Republic
Cultúr Migrant Centre
CUSBU
Danish Refugee Council
Defence for Children In. Greece (DCI Greece)
Diakonie ČCE – středisko Západní Čechy
Diakonie Deutschland im Evangelischen Werk für Diakonie und Entwicklung e.V.
Dutch Council for Refugees
Ecumanical Council of finland
ELIL – European Lawyers in Lesvos
ENSIE
Eurodiaconia
EuroMed Rights
European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (EASPD)
European Federation of National Organisations Working with the Homeless (FEANTSA)
European Network on Statelessness
FairWork
Fenix – Humanitarian Legal Aid
Finnish Refugee Advice Centre
Forum réfugiés
Foundation for the Ukrainian Community of Malta
Greek Council for Refugees (GCR)
Greek Forum of Migrants
HIAS Europe
Hook Peninsula Friends of Ukraine
ICMC Europe – Share Network
Immigrant Council of Ireland
Iniciativa Hlavak
Inter Alia
International Rescue Committee
Jesuit Refugee Service (JRS) Europe
Jesuit Refugee Service Germany | Jesuiten-Flüchtlingsdienst Deutschland
Jesuit Refugee Service Malta
JRS France
JRS Portugal
JRS Romania
Kerk in Actie
La Cimade
La Strada International
LDH (Ligue des droits de l’Homme)
LGBT Ireland
Médecins du Monde International Network
Migrant Voice
Migration Consortium
Migration Policy Group
Migrationsrat Berlin
Missing Children Europe
Monde des Possibles ASBL
Mujeres Supervivientes
NESEHNUTÍ
Neue Richtervereinigung – Zusammenschluss von Richterinnen und Richtern,
Staatsanwältinnen und Staatsanwälten e.V.
NewBees
Nordic Ukraine Forum
Nowegian Refugee Council
OpenEmbassy
OPORA Foundation
ORBIT
Oxfam
PATCHWORK, Association for immigrant families of persons with disabilities
Payoke
People in Need
PICUM – Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants
Podilsky Centr Genderna Rada Khmelnytska Oblasna
PRO ASYL
Red Cross EU Office
Refugees Welcome, Denmark
Right to Protection Charitable Fund
Romodrom, o.p.s.
Save the Children
Scholars At Risk Europe
Slovene Philanthropy
Social Platform
SOFT tulip Foundation
SOLIDAR
SolidarityNow
SOS Children’s Villages International
South Tipperary Development Clg
Stichting LOS
Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF
Terre des Hommes Deutschland e.V.
The Council of African and Caribbean Churches
The Open Doors Initiative
Ukraine Civil Society Forum (Ireland)
Vatra Psycho-Social Centre
West Limerick Resources CLG
Yoga and Sport with Refugees
Громадська Организация ” Жіночій центр ” Підтримка Захист та Турбота