Dia de Caritat 2023: «Hi tens molt a veure». Càritas convida a prendre consciència de la realitat de pobresa i a actuar
En el missatge per al Corpus Christi, els bisbes alerten de la situació de les persones afectades per la crisi en una societat que descarta i exclou.
Des d’avui fins diumenge que ve, 11 de juny, festivitat del Corpus Christi, les Càritas de tot Espanya celebren com cada any la Setmana de Caritat. Al llarg d’aquests dies, cada Càritas té una cita amb la transparència i la rendició de comptes sobre el treball desenvolupat al llarg de l’any a les seves diòcesis i parròquies respectives, que va acompanyada de col·lectes i accions de captació de recursos, i les celebracions litúrgiques.
Sota el lema “Tu hi tens molt a veure. Som oportunitat. Som esperança”, la Confederació Càritas convoca aquest any el Dia de Caritat amb un missatge que busca ser una invitació “a obrir els ulls”, a deixar-se “mirar i tocar per la tendresa de Déu” per aconseguir “el miracle de contagiar vida i oportunitat”. Amb aquesta crida, Càritas proposa prendre part a la vida social per obrir la ment, reenfocar la mirada i veure junts aquesta altra realitat del món de la qual formem part: la de tantes persones que no poden accedir als mateixos drets, dels qui estan en desavantatge social i que viuen en la tristesa, la solitud i la pobresa.
D’aquí ve l’objectiu de la campanya d’aquest any de donar llum sobre la veritable dimensió d’aquesta realitat dels descartats en què els milers de voluntaris i treballadors de Càritas són presents cada dia. Són moltes les persones i famílies que es van quedant sense somnis i sense expectatives, que transiten per carrers i barris de forma anònima, encara que cadascuna té nombre i història, ànima i anhels.
Aquestes són algunes de les xifres d’aquesta realitat de descart i exclusió sobre les quals Càritas posa el focus amb motiu del Dia de Caritat:
- 1 de cada 4 persones a Espanya està en situació d’exclusió: uns 11 milions de persones.
- Un 17% de la població té una despesa excessiva en habitatge.
- 1 de cada 3 persones pateixen els efectes de la bretxa digital.
- 1 de cada 3 persones a Espanya no té prou ingressos per viure dignament. D’aquests, un 46% retallen en alimentació, un 63% en subministraments i un 56% a Internet i al telèfon. Un 7% de la població espanyola no té cap ingrés.
Comunicar esperança
Enmig d’una realitat complexa i dolorosa, Càritas aposta per “comunicar esperança des de l’amor cristià que dona sentit a la nostra missió perquè totes les persones vegin que és la força de l’amor la que tot ho canvia i ho transforma”. Com s’assenyala a la guia de la campanya d’aquest any, “celebrar el Dia de Caritat és participar en el banquet del Regne, combregar amb els valors de Jesús i el seu estil de vida, fer-nos pa i vi amb Ell per donar vida en abundància, lliurar-la per amor, i fer-nos proïsmes, germans i germanes properes, especialment, dels que més pateixen”.
En paraules d’Eva San Martín, coordinadora de la campanya de Caritat de Càritas, “volem animar i despertar la solidaritat i la compassió que viu a cada persona perquè ens impliquem, i ens comprometem amb un estil de vida que transformi el nostre model de convivència , i ho faci més just, solidari i fratern”.
Missatge dels bisbes
En el seu missatge habitual amb motiu del Dia de Caritat, els bisbes de la Subcomissió Episcopal per a l’Acció Caritativa i Social subratllen els objectius de la campanya de Càritas amb una invitació “a tots els cristians, i de manera especial a tots aquells que treballeu en l’acció caritativa i social, a obrir els ulls al patiment dels nostres germans més pobres, a sentir els seus clams i a deixar-se tocar el cor per ser oportunitat i esperança per a tots”.
Els membres de la Subcomissió no amaguen la seva preocupació per “la situació de les persones i famílies afectades per la crisi”. “Vivim –afirmen– temps de crisis acumulades. Després de la pandèmia provocada per la Covid-19, va venir la guerra d’Ucraïna, l’augment de la mobilitat humana, l’evolució del cost energètic i la inflació… Aquesta situació, tant a escala local com mundial, ha augmentat la pobresa i la desigualtat i ha alimentat la desesperança”.
Alerten, també, sobre els riscos que suposen “la desvinculació social creixent al nostre entorn” i “una societat fortament ideologitzada, que porta a polaritzacions i tensions en els àmbits de l’economia, de la política, de la cultura, fins i tot de la religió”.
Davant d’aquesta realitat, els bisbes subratllen que “l’Eucaristia, sagrament de la Trobada, ens capacita per a nous tipus de relacions socials i ens obre al diàleg inclusiu”, i ens dona les claus per “ser oportunitat i esperança”.
“Fer caritat –diu el missatge– significa tenir la valentia de mirar els ulls. Des d’aquesta clau estem convençuts que tu tens molt a veure a les oportunitats que altres persones poden tenir. El que tu facis, com tu et situïs al món i davant dels altres, pot obrir portes, donar vida, alleujar la solitud, curar l’ànima, fer que altres i altres sentin que la vida hi brolla”. En definitiva, “la nostra tasca no consisteix només a cobrir les necessitats dels altres, sinó a descobrir-ne les possibilitats per obrir camins d’esperança”.