La Taula del Tercer Sector Social insta el nou Govern a prioritzar les polítiques per reduir la pobresa
Apel·la a la responsabilitat política dels partits per tenir una legislatura estable que permeti consolidar les polítiques socials.
La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya -que representa 37 federacions que aglutinen més de 3.000 entitats socials catalanes que defensen els drets socials i treballen per la inclusió i cohesió social- felicita Salvador Illa com a nou president de la Generalitat de Catalunya i l’encoratja a posar-se a treballar immediatament i de la mà amb el Parlament de Catalunya, en les polítiques socials que són clau per reduir la pobresa, l’exclusió i les desigualtats. Per a les entitats socials, aquestes són les prioritats socials que s’han d’engegar en els primers 100 dies de Govern i que el Parlament de Catalunya també ha d’impulsar:
a) Prioritats per al nou Govern en l’àmbit dels drets socials
-
- Fer efectiu l’acord de traspàs de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital a la Generalitat i la gestió integrada amb la Renda Garantida de Ciutadania, les dues prestacions que asseguren uns ingressos mínims.
- Crear i consensuar un model d’actualització de l’IRS, l’índex de referència per a les prestacions socials.
- Reactivar i culminar l’actualització de la Cartera de Serveis Socials (2025-2029), l’instrument que assegura l’accés a les prestacions socials.
- Desenvolupar un pla per reduir les llistes d’espera als recursos d’atenció a les persones.
- Desplegar l’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil.
- Fer efectiu el conveni amb Endesa que regula la pobresa energètica i estendre’l a la resta d’empreses comercialitzadores, a més de condonar els deutes de les llars (des del 2022 fins al 2024).
- Continuar impulsant i desplegant el Marc d’Acció per a l’abordatge del sensellarisme.
- Mantenir activa l’Oficina i posar en marxa el Pla Pilot per implantar la Renda Bàsica Universal.
- Desplegar íntegrament la Llei d’igualtat de tracte i no-discriminació i vetllar pel seu correcte funcionament.
- Reprendre el Projecte de llei dels instruments de provisió del Sistema públic de Serveis Socials i el de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària de Catalunya.
- Consolidar el procés de millora de la convocatòria ordinària de subvencions a les entitats socials (CONVO).
b) Prioritats per al nou Govern en altres àmbits
-
- Continuar desplegant el 4t Pla de Suport al Tercer Sector Social.
- Aprovar definitivament el Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge, fonamental per desenvolupar les polítiques d’habitatge i garantir el dret.
- Constituir el Consell de Participació del SOC.
- Aprovar i desplegar l’Estratègia nacional per a la inclusió sociodigital.
- Aprovar i desenvolupar la nova Estratègia de drets humans de Catalunya.
- Iniciar un espai de debat amb el tercer sector social per abordar l’impacte del canvi climàtic en les persones en situació de vulnerabilitat.
- Seguir amb la tramitació de l’Avantprojecte de llei de l’economia social i solidària de Catalunya.
- Promoure un marc legislatiu, o un acord per a la modificació de la normativa estatal, per millorar el sistema de subvencions, fer-lo més àgil i eficient.
- Aprovar l’Avantprojecte de llei del mecenatge.
c) Prioritats a impulsar des del Parlament de Catalunya
-
- Reprendre la tramitació i aprovar la Proposició de Llei del Tercer Sector Social de Catalunya.
- Reprendre la tramitació parlamentària de la proposició de llei per modificar la renda garantida de ciutadania, la de mesures transitòries i urgents per a fer front i erradicar el sensellarisme i la proposició de llei de la gent gran.
La Taula del Tercer Sector Social apel·la a la responsabilitat de tots els partits polítics per trencar amb la dinàmica de la darrera dècada i aconseguir una legislatura executiva i parlamentària estable que permeti desenvolupar i consolidar aquestes polítiques socials. Per aquesta raó, les entitats socials remarquen que és imprescindible que els grups parlamentaris arribin a acords i consensos en els propers quatre anys a favor de les persones i la garantia dels drets socials amb la finalitat de millorar les condicions de vida de la ciutadania, sobretot de la que està en situació i/o risc d’exclusió social.
Per a la Taula, és urgent començar a treballar en aquesta direcció perquè el context socioeconòmic així ho requereix, tenint en compte que hi ha una bossa de pobresa, exclusió i desigualtats enquistada que afecta gairebé el 25% de la població catalana i que, en paral·lel, creix el malestar social i la desafecció política i augmenten els discursos d’odi i les posicions més radicalitzades i conservadores que busquen culpabilitzar d’aquesta precarietat als col·lectius que, precisament, es troben en una situació de més vulnerabilitat.