La REPAM presenta a Nova York i Washington el 2n Informe Regional sobre Violació de Drets Humans a l’Amazònia
Cáritas Española forma part de la delegació de la Xarxa Eclesial Panamazònica que durant aquestes dues setmanes mantindrà una intensa agenda de contactes d'alt nivell
Després de l’aturada imposada per la pandèmia, la Xarxa Eclesial Panamazònica (REPAM) reprèn la seva agenda d’incidència política internacional amb una gira de dues setmanes a Nova York i Washington per mantenir diversos contactes d’alt nivell a diferents espais del Sistema de Nacions Unides i de l’Organització dels Estats Americans.
A més de donar visibilitat a la situació de vulneració de DDHH dels pobles que habiten l’Amazònia -que s’ha vist agreujada a conseqüència de l’impacte de la Covid-19 a tota la regió- i de reforçar el paper d’interlocució de la REPAM en aquests fòrums internacionals, els membres de la delegació traslladaran a les institucions internacionals les constatacions recollides al recentment publicat 2n Informe Regional sobre Violació de Drets Humans a la Panamazonía, on Sonia Olea, experta en Drets Humans de Cáritas Española, ha format part de la seva coordinació, recopilació i edició.
La delegació està formada pel cardenal Pedro Barreto, president de la REPAM i arquebisbe de Huancayo (Perú); monsenyor Rafael Cob, vicepresident de la REPAM i vicari apostòlic de Puyo (Equador); Peter Hughes, coordinador del Nucli de Drets Humans de la REPAM; Lily Calderón, tècnica del Nucli de Drets Humans de la REPAM; i Sonia Olea, responsable d’Incidència Política de la REPAM i coordinadora d’aquest viatge de i de l’agenda d’aquest.
Nous casos de vulneració de drets a l’Amazònia
Aquest nou Informe Regional sobre Violació de Drets Humans a la Panamazonia documenta cinc casos de vulneracions de drets humans en comunitats indígenes del Perú, l’Equador, Colòmbia i el Brasil. De manera concreta, es refereixen dos casos relacionats amb la violació del dret humans a l’accés a l’aigua a les comunitats de Boca Parianu, Mare de Déu (Perú) i de les comunitats Kichwa als rius Coca i Napo, a l’Equador; un cas de violació del drets humans a la salut a la Comunitat de Piquiá de Baixo, al Marañón (Brasil); un altre cas sobre vulneració del dret humà al territori del poble de Mura de Careiro da Várzea, a Brasil; i un cinquè cas sobre violació al dret a consulta prèvia, lliure i informada a les comunitats indígenes del Gran Resguard del Vaupés, al territori Mitú de Colòmbia.
L’Informe inclou també, com a annex, les vulneracions patides per les comunitats i els pobles de l’Amazònia veneçolana durant la COVID-19.
Conclusions i propostes de l’Informe
Al capítol dedicat a conclusions i propostes, s’afirma que “la realitat dels testimonis [recopilats] testifiquen que les comunitats indígenes i camperoles estan privades de serveis bàsics i elementals com el dret a l’aigua, el territori, la salut, l’educació o un entorn saludable”. “Encara que s’han desenvolupat molts instruments de protecció en l’àmbit nacional, regional i internacional, la situació de les comunitats cada vegada és més preocupant i els mecanismes de protecció dels drets humans no han assolit els objectius proposats”, assenyala l’Informe.
La REPAM denuncia, a més, que “en els darrers anys, l’Amazònia s’ha convertit en un refugi per als assassins”. “La impunitat ha trobat un terreny favorable on desenvolupar-se”, afegeix.
Per avançar en la defensa dels drets de les comunitats amazòniques, l’Informe eleva als organismes internacionals i als Estats una sèrie de propostes en quatre àmbits: garantir el dret a viure sense discriminació ni amenaces, protegir el dret a la terra i l’ús dels seus recursos, el reconeixement del dret humà aigua i l’accés al dret a la salut.
“El Papa Francesc, tant a Laudato Si com a Querida Amazonía, ens ho recorda. Encara que ens semblin poques persones i gairebé simbòlica la seva representació al món; les dones, els homes, nens i nenes que poblen l’Amazònia, són els guardians de la casa comuna, del seu aire, de l’aigua, de les plantes i dels animals. Des de Càritas, la comanda d’acompanyar aquesta lluita continua sent essencial”, assegura Olea des de Nova York.
Agenda de trobades
L’agenda de la delegació de REPAM a Nova York inclou trobades amb el Relator de les Nacions Unides sobre els Drets dels Pobles Indígenes, Francisco Cali; representants del Fòrum Permanent per a les Qüestions Indígenes de Nacions Unides. Així mateix, està prevista una entrevista amb el Nunci Apostòlic davant les Nacions Unides, monsenyor Gabriele Giordano Caccia, així com reunions de coordinació amb Mining Working Group, organització aliada de REPAM davant les Nacions Unides, i amb les Missions Permanents de Mèxic i Noruega davant les Nacions Unides.
A més, en el marc del Conveni entre la REPAM i la Comissió Interamericana de DDHH (CIDH), els membres de la Delegació participen, el 28 d’abril, en un esdeveniment paral·lel conjunt a l’Agenda Oficial del Fòrum Permanent de les Nacions Unides per a les Qüestions Indígenes, presidit pel cardenal Barreto.
A Washington estan previstes, entre d’altres, reunions amb el secretari general de l’OEA, Luis Almagro; la nova Secretària Executiva de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH, Tania Reneaum, i la seva Secretària Adjunta, Marisol Blanchard; la Secretaria d’Accés a Drets i Equitat de l’OEA i la seva assessoria en pobles indígenes; el Nunci Apostòlic davant dels Estats Units, monsenyor Christophe Pierre i el representant de la Santa Seu davant l’OEA, Pare Juan Antonio Cruz, finalment es conclourà el viatge amb una trobada de treball sobre mineria i ecologia integral amb la Conferència Episcopal dels Estats Units.