20 de novembre: Augmenta la vulneració de drets que pateix la infància més vulnerable a causa de la Covid-19
En el Dia Internacional dels Drets dels Infants, Càritas llança una acció en xarxes amb el lema #CorazonesPorLaInfancia.
Amb motiu de la celebració, el 20 de novembre, del Dia Internacional dels Drets de la Infància, Càritas alerta de l’augment en la vulneració de drets que pateixen els nens i nenes més vulnerables a causa de l’impacte de la Covid-19.
#CorazonesPorLaInfancia
Per a això i amb motiu d’aquesta jornada, Càritas llança una iniciativa en xarxes socials sota el hashtag #CorazonesPorLaInfancia amb la qual es pretén omplir les xarxes socials de màscares amb cors impresos per expressar una “ruptura” simbòlica amb el distanciament físic a què ens estem veient obligats a causa de pandèmia. I és que aquesta inevitable mesura de prevenció sanitària comporta, en el cas de la infància i l’adolescència, el risc d’afrontar una factura social i emocional molt important en els seus processos de creixement i identitat personal i social.
Aquesta crisi està privant als menors en situació social més precària de part de la seva infància i adolescència, dels seus propis temps, que són molt diferents als dels adults, en privar d’espais de seguretat i confiança tan importants en els seus processos vitals. Al costat d’això, aquest distanciament físic els està empenyent a certa invisibilitat social a la vida quotidiana, amb el consegüent risc de minva dels seus drets i de les seves expectatives de present i futur.
Moments d’incertesa i canvis
Són temps marcats per la incertesa, on, com Càritas detecta diàriament en els seus recursos d’acollida, la crisi no està estat igual per a tots i on són les famílies més fràgils els que estan veient com empitjoren amb més rapidesa i intensitat les seves condicions de vida.
Com assenyala Carmen García, responsable del Programa d’Infància i Adolescència de Cáritas Española, “lluny de trobar-nos davant d’una ‘nova normalidad’, estem davant d’una nova realitat que ens canviarà a tots de manera definitiva, però molt especialment als infants, perquè si alguna cosa han après en aquesta etapa de crisi és que la vida pot aturar-se en un moment, que el personal docent i l’escola són fonamentals per a un aprenentatge significatiu”.
“Molt més enllà d’internet i les xarxes socials, la proximitat és clau; per això els centres educatius són un escenari en el qual no només els menors aprenen, sinó també es relacionen i creixen com a persones”, afegeix.
Aquesta crisi està canviant moltes coses i canviarà també als nens, nenes i adolescents. Com ve demandant Càritas des de l’inici de la pandèmia, urgeixen polítiques públiques que protegeixin als més vulnerables, i també, els drets de la infància i l’adolescència, perquè, en la mesura que no es corregeixin aquestes condicions, correm el risc de consolidar una societat encara més desigual i injusta.
La celebració d’aquest Dia Internacional és una ocasió òptima per alertar sobre el risc real que es “perdi” a tota aquesta generació de nens, nenes i joves en situació de vulnerabilitat, que estan emocionalment impactats amb la situació creada amb la pandèmia i exposats a factors afegits d’exclusió social.
Propostes i reptes d’acompanyament
El Programa d’Infància, Adolescència, Joventut i Família de Càritas aposta en aquesta jornada perquè en aquesta conjuntura de crisi cap nen i nena retrocedeixi no només en els seus nivells de protecció de drets bàsics com alimentació, salut o educació, base fonamental de les seves desigualtats, sinó tampoc en nivells afectius, com la il·lusió, les abraçades ni aquests “cors” -símbol de l’acció viral en xarxes proposta per Càritas- que proporcionen seguretat i proximitat.
Per a això, Càritas assenyala cinc eixos estratègics des de la nostra acció per garantir cap a aquest objectiu:
1. Certeses davant de la incertesa: Càritas aposta per seguir acompanyant cada menor en situació de vulnerabilitat, caminant al seu costat, fent seves les seves preocupacions i esperances, i optant sense equívocs per la defensa dels seus drets.
2. Ponts enfront de les bretxes: La bretxa social generada per l’exclusió s’ha vist engrandida amb aquesta crisi, en què la infància i la joventut pagaran una factura socioeconòmica i emocional molt alta. Càritas vol actuar com a pont que protegeixi els processos vitals que estan per arribar i els que ja són aquí de tants menors que acompanyem. La desatenció a la infància, a l’adolescència i la joventut té com a conseqüència la transmissió intergeneracional de la pobresa, analitzada tan a fons per la Fundació FOESSA, pel que no podem permetre que aquest procés s’acceleri, sinó frenar-la i revertir-la.
3. Proximitat davant el distanciament: En època de distanciament i de mascaretes, és urgent estar més a prop que mai els uns dels altres, admirar el molt que cada noi o noia guarda al seu interior, i allargar-li la mà per facilitar-li que sigui capaç d’expressar-ho. Més que mai, Càritas reafirma els seus processos d’acompanyament a les famílies i als menors, per reforçar les seves capacitats i la fe en si mateixos.
4. Escolta enfront de la sordesa: Davant els desafiaments actuals, cal tenir la valentia de qüestionar i reinventar-se per afrontar la transformació social i el canvi de model, sempre des de l’escolta, el respecte i la participació de les persones que acompanyem perquè puguin ser protagonistes dels seus propis projectes de vida.
5. Veïnatge davant individualisme: Reivindiquem, en aquests temps de confinament i aïllament, el sentit comunitari que ens faci sentir-nos uns al costat dels altres, com a font no només de relació, sinó de celebració de la vida en comú perquè “tots necessitem de tots”. Trencar amb l’aïllament social ens ajudarà a combatre les pors, a generar connexions que es ramifiquin com les branques dels arbres com a clau del creixement comunitari, generant espais de confiança, seguretat i suport mutu en les famílies i en la infància.
Suport al dret a l’educació a Bolívia i Mali
El compromís de Cáritas Española amb els drets de la infància té una dimensió universal. Entre aquests, el suport a l’accés a l’educació dels menors vulnerables és un dels eixos estratègics de l’acció de cooperació fraterna que es porta a terme de la mà de les Càritas locals en tots els països on es recolzen projectes d’emergència i d’ajuda al desenvolupament.
Aquest és el cas de dos projectes recentment recolzats per Cáritas Española a Bolívia i Mali, per un import conjunt de 82.000 euros.
A Bolívia, Cáritas Española, en col·laboració amb Càritas Diocesana de Saragossa i la Fundació K’anchay, dóna suport a la que suposa ja la tercera fase d’una estratègia a tres anys, que sorgeix en 2016 per donar suport a la sostenibilitat de la Comunitat Educativa Agropecológica de Qachari , situada a nord de la ciutat de Potosí.
Es tracta d’una intervenció amb menors de comunitats camperoles que, donada la seva llunyania dels centres educatius, s’enfronten a una seriosa limitació per accedir a una educació reglada. Per arribar a l’escola més propera, els menors d’aquesta comunitat triguen entre dues a quatre hores caminant.
A través d’aquest projecte, a l’internat de Qachari s’ofereix a un total de 50 alumnes una educació escolar, amb especial incidència en temes agropecuaris, en règim d’allotjament i manutenció. A més de contribuir a la manutenció, suport escolar i activitats productives, amb aquest projecte es pretén també enfortir la sostenibilitat de centre, amb activitats, entre d’altres, de formació en maneig sostenible de recursos naturals i millora de la fertilitat agrícola, l’ampliació de la superfície productiva i la cabanya ramadera, i l’enfortiment del lideratge comunitari.
El pressupost total destinat a aquest projecte és de 47.483 euros, dels quals Càritas Saragossa aporta 40.000 euros, Cáritas Española 2.000 euros i el Govern local municipal 5.483 euros. En total, s’estima en 250 persones el nombre total de beneficiaris indirectes, en incloure els membres de les 40 famílies dels alumnes de les comunitats d’origen.
En el cas de Mali, el focus de la intervenció de Càritas està posat en la millora de les condicions de vida dels menors que viuen al carrer a la diòcesi de Ségou, situada al centre d’aquest país subsaharià, riberenca de riu Níger.
Gràcies al suport d’una partida de 35.000 euros aportats íntegrament pel Cabildo de Gran Canària, Càritas està finançant en aquesta ciutat la culminació de les obres de condicionament de centre d’acollida de llarga durada de menors en situació de carrer, la construcció es va posar en marxa el 2017 dins d’un projecte cofinançat per Apprentis d’Auteuil, Caritas Innsbruck i Cáritas Española, amb suport financer de l’Agència Francesa de Desenvolupament (AFD).
Les activitats que es realitzen dins d’aquesta etapa final inclouen la construcció d’un pou i la instal·lació d’un sistema d’aigua corrent, la il·luminació dels espais exteriors, el condicionament del pati exterior i l’adquisició de llits i matalassos perquè els menors puguin residir al centre de manera permanent. El centre té una capacitat d’acollida de 24 menors cada any.
El seguiment del projecte va a càrrec de Càritas Ségou, que porta a terme des de 2014 un programa de prevenció, protecció i reinserció de menors en situació de carrer des de 2014, que compta amb el suport de Cáritas Española. Es tracta d’un programa que busca la protecció dels menors en situació de carrer i la seva reinserció, bé a través de l’acolliment familiar o proporcionant-los les eines formatives que els permeti dur a terme una vida autònoma a l’arribar a la seva majoria d’edat.