Noticia26/03/2025

APASOMI va celebrar una dècada d’inserció laboral

Deu anys transformant vides i oferint segones oportunitats

APASOMI, l’empresa d’inserció laboral promoguda per Càritas Diocesana de Terrassa, va celebrar divendres passat el seu 10è aniversari amb un acte emotiu que va reunir gairebé un centenar de persones, presentat per Mireia Sans, editora del Notícies Matí de Ràdio Sabadell. L’esdeveniment, que va tenir lloc al Teatre de la Parròquia Sant Vicenç de Sabadell, va comptar amb la presència d’autoritats, treballadors, voluntaris i col·laboradors que han fet possible aquesta dècada de transformació i esperança.

L’acte va començar amb una benvinguda per part de Mercè Moras i Rosa Tatché, caps d’acció social i administració i serveis, respectivament, que van destacar la missió de combatre l’exclusió social i oferir formació i ocupació a persones vulnerables. Van remarcar que APASOMI ha esdevingut un pilar en la lluita contra l’exclusió social al Vallès Occidental i Oriental. Moras també expressava el sentiment de la direcció de Càritas a renovar “el compromís de continuar treballant per crear oportunitats laborals i per un futur més inclusiu i just”. Tatché destacava “la importància de seguir sensibilitzant el món econòmic perquè l’economia social i solidària pugui desenvolupar-se i ser una realitat viva en el teixit empresarial”.

Salvador Obiols, antic director de Càritas Diocesana de Terrassa i impulsor de l’empresa d’inserció, va recordar els inicis d’APASOMI i la seva missió de donar una segona oportunitat a aquelles persones que, malgrat la seva força i talent, no trobaven una oportunitat. “No podíem permetre que la pobresa esdevingués un carreró sense sortida. APASOMI va néixer per obrir portes i recordar a cada persona que no està sola”, va expressar Obiols.

El moment central de l’acte va ser la taula rodona en la qual van participar: M. Carmen Pastor, tècnica d’inserció d’APASOMI; Víctor Martínez, tècnic de producció; Eduardo Montalban i José Luís Baus treballadors de l’empresa; Asia Hemioui ex-treballadora; i Esteve Ferrer director de la Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya.

Mons. Salvador Cristau, Bisbe de Terrassa, va concloure l’acte agraint l’esforç i la feina de tothom, que és la llavor que permet a APASOMI segueir oferint feina i acompanyant els processos d’inserció al món laboral. Va destacar la importància de la missió de Càritas i APASOMI, i el treball conjunt, basant-se en l’amor cap a l’altre, que es veu reflectit en les vides i els testimonis de les persones acompanyades.

Una dècada de transformació

Pastor i Martínez, van destacar que durant els 10 anys d’activitat, APASOMI ha aconseguit fites importants com ajudar 160 persones a reincorporar-se al mercat laboral i mantenir la confiança d’empreses col·laboradores. Inicialment l’activitat de l’empresa se centrava en la manipulació, però han diversificat les línies de producció i han ampliat els sectors laborals. També van puntualitzar que un dels principals obstacles ha estat el desconeixement sobre què és una empresa d’inserció i la seva missió, fet que ha requerit molta pedagogia. Per superar aquests reptes, APASOMI ha implementat estratègies creatives i personalitzades, equilibrant les necessitats laborals de les empreses i entitats col·laboradores, amb l’acompanyament a les persones i la formació dels treballadors i treballadores.

Ferrer va explicar que els reptes i les dificultats d’APASOMI son comuns a totes les empreses ja que son treballadors que no estan acabats de formar en el seu sector i que (com li va dir una vegada una persona) “quan estan formats han de marxar per deixar pas a altres persones”. Així que va reconèixer que les empreses d’inserció han de seguir treballant dia a dia com a sector perquè s’entengui el valor afegit de les segones oportunitats que oferim, el bé que fan a la societat i la importància de la seva existència.

Col·laboració amb altres empreses/entitats

Aquests 10 anys la col·laboració amb altres empreses ha estat fonamental, aportant confiança i suport al projecte social d’APASOMI. La tècnica d’inserció M. Carmen Pastor, va afirmar que confiar amb APASOMI és contractar els serveis que ofereix i oferir llocs de feina d’inserció. Tambéva afirmar que cal que la gent col·labori amb Càritas ja que els treballadors d’APASOMI son persones que prèviament s’han acompanyat des del programa laboral de l’entitat.

Testimonis

Eduardo Montalban va reconèixer que el procés d’inserció ha influït en tots els àmbits de la seva vida i és qui és actualment gràcies a APASOMI. Afirma que “has de treballar, no pots quedar-te amb -ja tinc feina i ja està tot-, no”. Destacava que APASOMI permet respirar i centrar-se en preparar-se per ser persones independents, però s’ha de treballar, cadascú s’ha d’esforçar. El José Luis Baus va explicar que només porta uns mesos però “accedir a APASOMI és tenir l’oportunitat que algú confiï en tu, que tinguis una oportunitat que altres empreses no t’ofereixen, poder mirar més enllà del dia d’avui i esforçar-te en treballar per tenir un altre contracte en el futur”.

Per altra banda, el tècnic de producció, Víctor Martínez, va compartir la il·lusió de veure la història d’èxit d’una antiga treballadora destacada en una revista interna del client pel qual havia treballat. Remarcava que l’èmfasi en la formació i l’exigència d’estar a l’alçada del món laboral real han estat claus per fomentar l’èxit dels treballadors.

Mirant cap al futur

El director de FEICAT afirmava que malgrat les empreses d’inserció caminen cap a una taxa d’ocupació al mercat ordinari que ronda el 60%, tan de bo el percentatge pogués ser del 100%. També reconeixia que la Federació va néixer al 2008 i en aquests 17 anys no ha canviat la dificultat de les empreses d’inserció per a inserir els treballadors, però això no pot fer que perdin l’esperança, cal seguir treballant.

Pastor i Martínez afirmaven que des d’APASOMI estan il·lusionats amb nous projectes, com l’obertura d’una botiga Moda Re- a Rubí, i continuar treballant amb esperança i dedicació per seguir oferint segones oportunitats.

L’Eduardo explicava que ja porta uns anys a APASOMI, això li ha permès una estabilitat laboral que l’ha ajudat a poder organitzar la seva vida i li fa il·lusió poder estudiar inserció social o educació social. Creu que amb la seva experiència i la formació adequada pot ajudar a moltes persones a transformar les seves vides, per això està estudiant i s’està preparant per a la prova d’accés a cicles formatius i a la universitat.

El José Luis reconeixia que la tranquil·litat de tenir un sou i saber que tens feina per un temps, li dona la possibilitat de centrar-se a treballar els altres àmbits de la vida personal que li permetin en el futur ser autònom i no dependre d’ajudes. Veu que fa falta electricistes i li agradaria poder formar-se en aquest sector pel futur.

L’Àsia després del seu pas per APASOMI ha estat un temps sense treballar per poder tenir cura dels fills, però actualment està estudiant per tenir oportunitats laborals en el futur com infermera o altres càrrecs en el sector sanitari i de la salut.

La celebració del 10è aniversari va ser una mostra de la força i la determinació de totes les persones que formen part d’aquest projecte, i un recordatori que, amb amor i compromís, és possible transformar vides.

DESCARREGAR NOTÍCIA

DESCARREGAR FOTO

 

Ajuda’ns a ajudar

 

Contingut relacionat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible