Noticia14/05/2024

El comerç just li senta bé a tothom

Càritas, juntament amb la seva "Red de Comercio Justo", s'uneix a la resta d'organitzacions de la "Coordinadora Estatal de Comercio Justo" per celebrar aquest dia

El segon dissabte de maig se celebra el Dia Mundial del Comerç Just, una jornada que posa en valor els productes que respecten els principis del comerç just, i posa el focus en les condicions en què s’elaboren els productes més quotidians com el tèxtil o el cafè.

Quan es considera un producte de Comerç Just? Quan en tot el procés es garanteix el respecte als drets laborals i humans, els salaris i les condicions dignes, prohibeixen l’explotació infantil, aposten per la igualtat de gènere i són produïts amb tècniques respectuoses amb la terra i l’entorn natural.

Deu principis internacionals aprovats per l’Organització Mundial del Comerç Just

L’Organització Mundial del Comerç Just estableix els 10 principis que les organitzacions de Comerç Just han de seguir a la seva feina diària i el compliment de les quals han d’assegurar:

1.- Creació d’oportunitats per a grups productors amb desavantatges econòmics. Les persones productores destinen part dels seus beneficis a les necessitats bàsiques de les comunitats.

2.- Transparència i responsabilitat. Funcionament democràtic de les organitzacions productores.

3.- Pràctiques comercials equitatives i a llarg termini amb els productors i productores.

4.- Pagament d’un preu just que cobreixi els costos de producció i una forma de vida digna.

5.- Lluita contra l’explotació laboral infantil.

6.- Compromís amb la no-discriminació, equitat de gènere i llibertat d’associació (sindical).

7.- Garantia de les condicions de treball dignes.

8.- Facilitar el desenvolupament de capacitats. Assistència als grups productors per millorar habilitats i assolir nous mercats.

9.- Promoció del Comerç Just. Informació a les persones consumidores.

10.- Acció climàtica i respecte pel medi ambient.

Aquest dia mundial també es posa el focus en les condicions inhumanes i insostenibles en què s’elaboren productes quotidians com la roba, el cafè, el sucre o els articles d’higiene. Darrere d’aquests productes, hi ha indústries milionàries, liderades per molt poques empreses multinacionals, que utilitzen matèries primeres cultivades per milions de persones al sud global, sota condicions abusives de treball, preus ínfims i explotació infantil.

I no només són violats els drets humans; també el planeta pateix els impactes d’aquest model econòmic que, de forma indiscriminada, destrueix boscos, deteriora els sòls i posa en perill la biodiversitat.

Els consumidors i les consumidores no podem ni hem d’ignorar les conseqüències d’aquest model productiu i comercial profundament inhumà i insostenible.

Però, a més, la ciutadania demanem que les empreses siguin responsables dels seus impactes negatius. Per això i davant les pròximes eleccions europees, demanem als futurs representants, que desenvolupin una directiva ambiciosa que obligui les empreses a respectar els drets humans i protegir el medi ambient en qualsevol lloc del món.

Suma’t al comerç just

Al Dia Mundial del Comerç Just convidem a sumar-se a la campanya “Li senta bé a tothom”, que defensa un model de comerç que garanteix els drets humans, els drets laborals i la cura de l’únic planeta que tenim.

VEURE CAMPANYA

VEURE INFORME

DESCARREGAR MANIFEST

 

El Comerç Just és Economia Solidària

L’economia solidària és qualsevol acció de caràcter econòmic on es posa la persona al centre de l’activitat econòmica i es facilita l’accés a una feina digna. Dins l’economia solidària, Càritas es desenvolupa a través de l’economia circular, és a dir, una economia que permeti reduir l’impacte sobre el medi ambient, optimitzar la utilització dels recursos i afavorir la creació d’ocupació digna que millori el nostre entorn social i natural.

Amb l’objectiu de contribuir a la construcció de l’economia solidària i a la missió de Càritas d’atendre les necessitats de les persones en situació de desavantatge social, impulsem la creació d’empreses d’inserció, centres d’ocupació especials i altres empreses socials. Aquestes iniciatives d’economia social han de cercar la rendibilitat i la sostenibilitat, per tal d’augmentar la generació de llocs de treball d’inserció per a persones en situació d’exclusió.

SABER MÉS

*Foto de l’encapçalament propietat de Cáritas Diocesana de Cuenca.

 

Ajuda’ns a ajudar

DONAR