Noticia21/09/2021

Dia Internacional de la Pau: Construir societats justes i pacífiques a Àfrica per una recuperació equitativa i sostenible

Càritas Europa i Càritas Àfrica insten «abordar la injustícia social, fomentar la inclusió social i contribuir a una pau sostenible».

La celebració del Dia Internacional de la Pau suposa una oportunitat per posar el focus en els reptes que la xarxa internacional de Càritas -integrada per més de 160 Càritas nacionals presents en unes 200 regions i territoris de tot el món- afronta a l’hora de desenvolupar una acció humanitària i de cooperació al desenvolupament basada en la construcció de la pau, la justícia social i la llibertat.

Amb motiu d’aquesta jornada, Càritas Europa i Càritas Àfrica llancen una declaració conjunta en què insten als governs africans i als líders de la Unió Europea a treballar per una recuperació equitativa i sostenible després dels estralls causats per la pandèmia, i a sumar esforços per avançar en la construcció de societats justes i pacífiques a l’Àfrica.

Càritas Espanyola, com a membre de Comitè Executiu de Càritas Europa -on la secretària general, Natalia Peiró, exerceix la vicepresidència-, se suma a aquesta crida, que avança en la mateixa línia de la feina de cooperació fraterna que des de fa dècades impulsem a tot el continent africà i la resta de món, on un dels eixos prioritaris és la construcció de la pau.

Declaració de Càritas Europa i Càritas Àfrica

Construint societats justes i pacífiques a l’Àfrica. Per una recuperació equitativa i sostenible

“La pau és un do que Déu confia a la responsabilitat humana, que s’ha de fomentar mitjançant el diàleg i el respecte dels drets de tots, mitjançant la reconciliació i el perdó”. Papa Benet XVI

Amb motiu del Dia Internacional de la Pau, Càritas Àfrica i Càritas Europa criden l’atenció sobre els múltiples aspectes de l’exclusió social que són motors persistents del conflicte en molts països africans. Posem en relleu la importància de les llibertats cíviques fonamentals que s’han de garantir per a tots els ciutadans i instem als líders africans i europeus a prendre totes les mesures necessàries per protegir aquests drets bàsics.

La desigualtat social i la concentració de poder econòmic i polític en mans d’unes poques elits governants són al centre de la inestabilitat en molts països africans. Grups de població específics estan marginats en funció del seu origen ètnic, ubicació geogràfica o formes de vida. No obstant això, les prioritats polítiques sovint s’estableixen reflectint els propis interessos dels Governs i les empreses transnacionals, a costa dels drets, les necessitats i les aspiracions de les poblacions locals, especialment de les que viuen en zones remotes, i dels grups marginats.

Urgits per l’extrema desigualtat, la pobresa i la corrupció, i la manca de consciència sobre la seguretat social, cada vegada més persones s’involucren en moviments de protesta política. El desafiament, però, rau en el fet que l’espai cívic per fer que s’escolti una sola veu és extremadament limitat i s’està reduint cada vegada més. En molts països africans, les persones aspiren a crear més oportunitats de diàleg per contribuir a el desenvolupament de les seves societats. I és lamentable comprovar com, en alguns llocs, la gent està arriscant la seva vida a l’intentar protegir la Constitució del seu país, exigir un bon govern i condemnar la corrupció.

Reiterem que la pau i la justícia social són requisits previs per al desenvolupament; en la seva absència, els sistemes regionals, nacionals i locals per garantir salut, educació, oportunitats econòmiques i justícia estan condemnats al fracàs. Com a resultat d’això, les comunitats corren el risc d’enfrontar-se a situacions prolongades d’inseguretat i fragilitat. Una pau sostenible només es pot aconseguir on hi ha un espai obert i inclusiu per al diàleg.

Sent testimonis d’aquests patrons d’exclusió, Caritas Àfrica i Caritas Europa estan preocupades pel tancament de l’espai cívic, el retrocés democràtic i, en particular, la reacció política contra grups concrets de persones i minories. No podem esperar una pau estable i duradora si no construïm societats més justes i equitatives en què tots els ciutadans puguin participar lliure i igualitàriament.

“Creiem que el primer pas cap a la construcció d’una pau sostenible és abordar la discriminació i reconèixer que totes les persones mereixen dignitat, prosperitat i un paper participatiu en els processos de pau, ja siguin dones, discapacitats, analfabets, migrants, indígenes, pobres, joves o gent gran “, afirma Maria Nyman, secretària general de Càritas Europa.

Per tant, fem èmfasi que els governs africans han d’escoltar i comprendre les preocupacions i demandes de totes les persones. Tenen el deure de donar poder a qui estan exclosos i marginats perquè participin en la presa de decisions i els processos de pau perquè els permetin convertir-se en agents de canvi en les seves pròpies societats.

Càritas demana als líders africans que compleixin les seves obligacions legals nacionals i internacionals de respectar i fer complir els drets humans fonamentals i garantir la llibertat d’expressió, associació i reunió, així com el dret a la protesta pacífica. Instem el Consell de Pau i Seguretat de la Unió Africana a una millor promoció d’aquestes pràctiques democràtiques entre els estats membres.

“La pau, la seguretat i l’estabilitat a l’Àfrica només es poden aconseguir si, en la vida quotidiana, les persones poden exercir els seus drets cívics, són tractades amb dignitat i tenen l’espai per contribuir a una millor governança”, assegura Albert Mashika, secretari executiu de Càritas Àfrica.

Així mateix, demanem a la Unió Europea qui es mantindrà ferm com a líder mundial en drets humans, democràcia i Estat de dret, assegurant, fins i tot, que les seves iniciatives de desenvolupament internacional donin prioritat als drets i aspiracions de les poblacions locals i indígenes. En particular, esperem que la Comissió Europea garanteixi que els actors de la societat civil d’ambdós continents tinguin oportunitats significatives per participar en el nou marc d’associació UE-Àfrica en el període previ a la sisena cimera UA-UE, prevista per a principis de 2022 . Només amb l’espai adequat per al diàleg, aquesta iniciativa aconseguirà abordar la injustícia social, fomentar la inclusió social i contribuir a una pau sostenible.

Aposta de Cáritas Española per la pau i el diàleg

Àfrica és un dels escenaris on l’acció internacional de Càritas Espanyola orientada a la construcció de la pau representa un eix prioritari en les diverses estratègies de cooperació al desenvolupament i programes d’emergència humanitària actualment en marxa. És especialment en els contextos de violència exacerbada o de guerra oberta on Càritas se centra en protegir la vida i la integritat de les persones afectades i restaurar la mínima convivència necessària per a una vida digna.

Alguns exemples d’aquest treball de Càritas dirigit a la protecció i assistència a víctimes de violència bèl·lica o a les accions de mediació en conflictes és el que es porta a terme a la República Democràtica del Congo. En aquest país, es realitzen actualment, de la mà de les Càritas locals, programes d’acompanyament i formació a líders comunitaris i voluntaris parroquials perquè promoguin el diàleg en comunitats amb presència d’actors armats.

En l’últim any, aquests líders han dut a terme 7 ACCIONS de mediació comunitària dirigides a parar o prevenir enfrontaments entre grups armats, el que ha lliurat a prop de 10.000 persones d’una situació de violència generalitzada en les seves comunitats. Així mateix, aquests líders també han realitzat al voltant de 500 mediacions en conflictes civils que, de no haver-se produït, podrien haver-se convertit en violents.

Aquest compromís a favor de la pau de Cáritas Española té lloc també en aquelles comunitats que afronten escenaris post-conflicte, mitjançant accions de pedagogia per a la pau té com a finalitat aprofundir en la conciliació i evitar una reactivació de les causes del conflicte. És el cas del Sudan de al Sud, on es financen programes d’ajuda alimentària per a les poblacions que retornen als seus llocs d’origen després de la fugida provocada per la guerra civil. Al costat d’això, es desenvolupen en cinc diòcesi accions facilitadores de la implementació dels acords de pau a nivell local i de les que fins a la data s’han beneficiat unes 13.000 persones.

Aquests són només dos exemples del total de 17 projectes que actualment dóna suport Cáritas Española a l’Àfrica i que inclouen l’impuls a la construcció de la pau dins dels seus objectius prioritaris. Entre 2020 i 2021 s’han invertit en aquestes accions 1.173.469,74 euros, en què participen un total de 1.748.965 persones beneficiàries.

A Amèrica Llatina i el Carib, són 24 els projectes finançats per Càritas Espanyola que tenen la construcció de la pau com un dels seus eixos estratègics. Durant els dos últims anys s’han destinat a aquests programes un total de 929.645,96 euros, gràcies als quals s’acompanyen a 61.377 persones.

Altres 92.640 persones participen en 8 projectes centrats en el suport als processos de pau i diàleg en diversos països d’Àsia i Oceania, als quals el 2020 i 2021 s’han destinat un total de 182.697 euros.

DESCARREGAR NOTÍCIA

DESCARREGAR FOTO

COL·LABORAR AMB EMERGÈNCIES