Noticia24/11/2020

Dia per a l’Erradicació de la Violència contra la Dona: Covid dispara la vulnerabilitat de les dones acompanyades per Càritas

S'han agreujat els seus problemes econòmics, els seus processos de recuperació personal i la seva situació emocional.

Càritas posa el focus, davant la celebració del Dia Internacional per a l’Erradicació de la Violència contra la Dona, en l’agreujament de la situació de vulnerabilitat de les dones víctimes de violència, que acompanya a través dels 30 projectes de Dona desenvolupades per 22 Càritas Diocesanes a tot Espanya.

Problemes agreujats a causa de la pandèmia

Mitjançant el treball amb aquestes dones -en l’últim any Càritas va acompanyar a 4.231 víctimes de violència-, testimonis d’històries de vida molt complexes macadas per l’agressió i el maltractament que els generen greus conseqüències tant físiques com psicològiques, es constata com la pandèmia sanitària provocada pel coronavirus està doblant o triplicant les seves condicions de vulnerabilitat i les de les seves famílies.

Alguns dels problemes que s’estan detectant són els següents:

Agreujament de les dificultats econòmiques, relacionades amb la pèrdua d’ingressos, situació d’atur i impossibilitat d’accés als ajuts socials. Aquestes situacions comporten un augment important del nombre de demandes dirigides a Càritas d’ajuda econòmica per a alimentació, higiene, habitatge o pagament de subministraments, entre d’altres. A aquesta precarietat econòmica se suma la falta d’oportunitats en l’àmbit formatiu i laboral, al costat de la bretxa digital, provocada no només per les dificultats d’accés a Internet o mitjans digitals, sinó també pel limitat maneig dels mateixos o un ús reduït a aplicacions bàsiques, la qual cosa dificulta, per exemple, l’accés a la informació sobre els recursos disponibles.

Retrocés en els seus processos de recuperació. Les limitacions imposades per la pandèmia han obligat a moltes dones, per raons econòmiques, a tornar a dependre de les seves parelles, de manera que interrompen els seus processos formatius en la recerca de feina. En altres casos, la seva parella ha perdut la feina, amb la qual cosa tots dos passen més temps a casa, el que genera més submissió o situacions de conflicte i es revifen els sentiments d’incapacitat sobre la dificultat de sortir del cercle de violència.

Deteriorament de la seva situació emocional. La incertesa provocada per la Covid genera també situacions que afecten l’estat anímic de les dones víctimes de violència, de per si molt fràgil a causa de qüestions preexistents. Al llarg dels últims mesos ha estat molts els casos de dones acompanyades necessitades de suport emocional i psicològic a causa de situacions de dol i ansietat.

Respostes adaptades a les característiques individuals

Les múltiples discriminacions provocades per la pandèmia estan reclamant per part dels recursos de Càritas un esforç afegit a l’hora d’oferir una resposta integral a aquestes dones des de diferents àmbits i mitjançant un procés adaptat a les característiques individuals de cadascuna d’elles.

Càritas, a través dels diferents projectes és testimoni directe de la violència masclista que assota la nostra societat. És una xacra en la qual les seves víctimes no tenen una edat, nacionalitat, nivell d’estudis o condició econòmica preestablertes. Qualsevol dona pot patir en qualsevol lloc de la planeta. Poden ser amigues, parents, veïnes, conegudes i, fins i tot, una mateixa. Es presenta en múltiples formes: feminicidis, prostitució, explotació sexual i tràfic de persones amb fins d’explotació sexual, violència intrafamiliar, matrimonis forçats, violència sexual, sense oblidar qüestions que es troben normalitzades entre nosaltres, com poden ser els “micro masclismes” dels que som testimonis cada dia i que formen part de la nostra “cultura social”.

Cal assenyalar, a més, el preocupant increment que s’està produint en els últims anys de la violència entre els joves i en les xarxes socials.

A major exclusió, major dificultats

Posant el focus en les realitats de pobresa i exclusió social, les dificultats de les dones per sortir d’aquestes situacions de violència són més grans.

Un estudi recent de Càritas, publicat sota el títol “Les persones en situació de sense llar acompanyades per Càritas. Context en 2019 i durant l’estat d’alarma i la COVID-19“, constata que moltes de les més de 7.000 dones que viuen sense sostre o sense habitatge a Espanya es veuen al carrer després d’haver patit situacions de violència masclista.

Però les víctimes de la violència masclista no són només les dones. També ho són les seves filles i fills i les persones grans que conviuen en aquests mateixos nuclis familiars, un element que és fonamental tenir en compte per a conèixer en tota la seva dimensió l’impacte d’aquest greu problema.

Compromís personal i mesures polítiques

Càritas apel·la a la responsabilitat personal i col·lectiva que tenim davant l’erradicació d’aquesta xacra. És urgent prendre consciència i donar visibilitat a les violències exercides contra les dones i treballar de manera activa en l’eliminació de conductes, llenguatges i pràctiques discriminatòries contra les dones, abordant les violències masclistes des de l’esfera pública i no només des de l’àmbit privat o domèstic.

Els avenços legislatius han estat un pas important, però encara queda molt camí per recórrer. Per això, Càritas aposta per una vida lliure de violències masclistes i demana a les administracions públiques mesures enfocades no només cap a l’atenció i protecció a les víctimes, sinó en la prevenció d’aquestes violències per assegurar que cap nena, adolescent o dona pateixi, en cap lloc del món, cap tipus de violència masclista.

Francesc: “Una covarda degradació”

És oportú recordar la condemna que el Papa Francesc fa a Amoris Laetitia de la violència contra les dones. “Destaco la vergonyosa violència que de vegades s’exerceix sobre les dones, el maltractament familiar i diferents formes d’esclavitud que no constitueixen una mostra de força masculina sinó una covarda degradació”, s’assenyala en el punt 54 de l’encíclica.

I afegeix el Papa: “La violència verbal, física i sexual que s’exerceix contra les dones en alguns matrimonis contradiu la naturalesa mateixa de la unió conjugal. Penso en la greu mutilació genital de la dona en algunes cultures, però també en la desigualtat de l’accés a llocs de treball dignes i als llocs on es prenen les decisions. La història porta les empremtes dels excessos de les cultures patriarcals, on la dona era considerada de segona classe, però recordem també el lloguer de ventres o «la instrumentalització i mercantilització del cos femení en l’actual cultura mediàtica»”.

Aquest mateix any, durant la seva homilia en la Missa de l’Any Nou, Francesc va posar les seves esperances perquè 2020 sigui un món més pacífic per a les dones, al temps que alertava que “utilitzar la violència contra elles equival a profanar a Déu”.

DESCARREGAR NOTÍCIA

DESCARREGAR FOTO