Noticia29/04/2020

Quan no tens de què menjar però es demana no anar a treballar

La crisi sanitària del coronavirus ha agreujat la situació de vulnerablitat de molts treballadors. #DiaDelTreballDecent

L’anterior crisi financera va afectar greument a la població. Des d’aleshores no s’han recuperat els recursos necessaris per a sanitat i polítiques socials, realitats que han deixat desprotegides les persones que es veuen obligades a treballar en condicions laborals precàries, i fins i tot amb l’economia submergida.

El coronavirus (no) afecta tothom per igual

En una crisi sanitària que ens obliga a tots a quedar-nos a casa, només poden seguir tenint ingressos aquells que poden fer teletreball, o que per les seves condicions laborals les empreses els garanteixen l’ingrés a final de mes. La COVID-19 no coneix les classes socials, però la pobresa o riquesa de cadascú sí que marca la diferència.

Des del programa laboral de Càritas es treballa per tal d’acompanyar a les persones cap a una inserció en el món laboral. Realitzant un itinerari formatiu que els obri el ventall de possibilitats per poder accedir a nous sector professionals, en alguns casos de categoria inferior als estudis i a l’experiència professional que la persona ja ha realitzat anteriorment. També es fa de nexe entre els participants i les empreses, que posen llocs de treball a disposició de persones que es troben en situació de vulnerabilitat.

Amb la crisi sanitària que estem vivint, aquestes persones són les primeres que han vist reduïts els seus ingressos a zero euros, en molts casos d’un dia per l’altre. Quan passa això amb la tranquil·litat que pots viure un temps amb els estalvis del treball, tens un coixí, un respir per mantenir-te, per mantenir la família, mentre busques una nova feina o la situació s’encarrila. Però quan les condicions laborals no han permès generar aquest estalvi les persones es troben sense recursos.

Un mes i mig confinats

Càritas té una borsa de treball majoritàriament d’ofertes en servei a la llar, i va ser precisament aquest col·lectiu el primer que es va quedar sense feina ja en les primeres setmanes de confinament i moltes, amb la preocupació de mantenir els fills. Durant les primeres setmanes es van augmentar les ofertes de feina per a llocs de treball de mica a mica, majoritàriament en l’àmbit residencial, sanitari i de neteges en hospitals i ambulatoris. Ofertes que han permès inserir participants que ja estaven fent el seu itinerari dins del programa laboral, però la majoria han estat contractes temporals. Tot i així, han estat ofertes per cobrir llocs de treball de professionals que estaven de baixa per diferents motius i quan aquests han tornat a la feina, els contractes també s’han anat acabant.

Destacar que Càritas s’està trobant amb molta gent que truca per primera vegada a demanar feina. Gent que sempre havia anat treballant i amb això vivien el dia a dia, però que ara s’han quedat sense res de cop. Són famílies que demanen també ajudes per alimentació i les despeses de la llar (lloguer i subministraments) en la seva gran majoria. I és vetlla des del servei d’acollida per donar-hi solució.

La situació emocional dels participants de Càritas envers la COVID és diversa, com pot estar vivint la resta de la societat, amb l’agreujant de la incertesa pel futur de la seva família. Això també s’ha notat a l’hora de donar respostes positives a les ofertes de feina, ja que els primers dies de confinament, malgrat no tenir feina, en algun cas s’ha rebutjat la feina per por a contagiar la família. Amb el pas dels dies aquesta por ha anat desapareixent, o s’ha vist superada per la necessitat de treballar i tenir ingressos.

El seguiment dels participants que fins ara participaven en el programa es fa de forma telemàtica i més intensiva per tal de donar suport emocional i detectar si hi ha altres necessitats a part de la manca de feina. I també s’ajuda telefònicament a fer algun currículum, s’informa dels tràmits necessaris per tramitar l’atur, o el que la situació de la persona requereix.

Els recursos d’accés als itineraris formatius també creen diferència

Dins el programa  laboral de Càritas s’aposta fort per la formació. Invertir en formació és invertir en futur i per això s’ofereixen cursos de servei a la llar, auxiliar de magatzem i de neteges industrials. Els cursos permeten donar una formació tan tècnica com també de competències transversals per poder garantir una bona inserció laboral en el sector en què s’han format.

Amb aquesta situació de confinament els cursos presencials que programats s’han hagut d’anul·lar, les referents del programa laboral han vetllat perquè els participants poguessin accedir als diferents recursos disponibles i d’aquesta manera mantenir-se actius. No obstant això, en moltes ocasions l’accés a les noves tecnologies no és assequible ni viable per a moltes persones, per aquest motiu l’acompanyament laboral és important per tal de vetllar perquè la persona pugui recuperar una vida autònoma.

MANIFEST

DESCARREGAR NOTÍCIA