Noticia01/05/2022

Una de cada cinc persones que van participar l’any passat en un programa d’ocupació de Càritas van aconseguir feina

Càritas va acompanyar a tot Espanya més de 57.000 persones per millorar el seu perfil laboral

A la vigília de la celebració del Primer de Maig, Dia Internacional dels Treballadors, Cáritas Española va presentar el seu informe anual d’Economia Solidària per donar compte de l’activitat desenvolupada durant el 2021 en un context marcat per la inestabilitat i la precarietat creixent del mercat laboral. La presentació ha comptat amb la presència de Natalia Peiro, secretària general de Cáritas Española; Rubén Requena, tècnic de l’equip d’Economia Solidària i Carolina Santeliz, participant del programa d’ocupació de Càritas Àvila.

En un dels pitjors anys de la crisi social i econòmica provocada per la pandèmia de Covid-19, Càritas va aconseguir acompanyar 57.233 persones, de les quals 12.677 (una de cada cinc) van aconseguir accedir a un lloc de treball. Tot i un escenari ple de dificultats, els programes d’ocupació van aconseguir millorar quatre punts percentuals la taxa d’inserció, en passar del 17% del 2020 al 21% l’any passat.

Càritas va dedicar l’any passat 98.774.151 euros a totes les iniciatives d’economia solidària (programes d’ocupació, empreses d’inserció, comerç just). La suma és un 13% superior a l’any anterior (gairebé 13 milions d’euros més). D’aquest total, 31,7 milions es van destinar concretament a itineraris d’inserció sociolaboral.

“Amb 31,7 milions d’euros assolim que gairebé 12.000 persones trobessin feina, és a dir, que ens ha costat de mitjana uns 2.500 euros que una persona accedeixi al mercat laboral, guanyi en autonomia, cobreixi les seves necessitats, deixi de percebre prestacions i passi a pagar impostos. No és despesa, és inversió. Amb aquests fons a més, vam atendre 45.000 persones més amb qui treballem en diferents àmbits de la seva vida per tractar que, com més aviat millor, accedeixin també a una feina”, va explicar Rubén Requena, tècnic de l’equip d’Economia Solidària.

Empreses d’inserció

Amb l’objectiu de contribuir a la construcció de l’economia solidària i d’atendre les necessitats de les persones en situació de desavantatge social, el 2021 Càritas va comptar amb 67 iniciatives relacionades amb empreses d’inserció, centres especials d’ocupació i empreses socials, que en van generar 2.225 llocs de treball. La majoria de les seves 252 línies de negoci estan relacionades amb l’activitat tèxtil (38,6%), la gestió ambiental i de residus (19,7%), la neteja (7,5%), el transport i la missatgeria (5,9%) i restauració i càtering (4,3%).

Aquestes iniciatives tenen l’objectiu de millorar l’ocupabilitat dels participants i són una oportunitat per a milers de persones per formar-se i adquirir competències mentre treballen. Podem dir amb tranquil·litat que Càritas és la promotora més gran d’empreses d’inserció d’Espanya, va comentar Requena.

El perfil dels participants als programes d’ocupació es manté similar a anys anteriors: la majoria són dones (63%), de més de 45 anys (37%), amb estudis bàsics (46%). Les persones procedents d’altres països són lleugerament superiors a les nacionals (53%).

“Darrere aquest perfil, es donen multitud de situacions aïllades o que se sumen i que cal anar superant per assolir l’objectiu d’inserció laboral. Es tracta de persones gairebé sense competències digitals i amb dificultats d’aprenentatge en alguns casos. També tenen una escassa experiència laboral i greus mancances socioeconòmiques, fins i tot en molts casos tenen dificultats amb l’idioma i baixa autoestima, per la qual cosa cal articular una atenció integral que ajudi a superar les dificultats que els allunyen del mercat laboral”, va assenyalar Requena.

Durant l’any passat, Càritas va invertir en aquestes accions que generen ocupació protegida 66,5 milions d’euros, gairebé 9,4 milions més que l’any anterior. D’aquest import, el 78% van procedir de la facturació per vendes, que va ser de 52,1 milions d’euros.

Comerç just

Les accions de comerç just desenvolupades a 25 Càritas diocesanes van suposar a més una inversió de 584.625 euros dels quals es van aconseguir recuperar 538.799 de la facturació per venda de productes (92%). Aquesta xarxa compta amb 34 botigues i 66 punts de venda repartits per tota Espanya, que funcionen no només com a llocs de comercialització de productes, sinó que generen espais de sensibilització perquè els consumidors visibilitzin les persones i processos que hi ha darrere de cada producte i contribueixin a fomentar un consum responsable.

Càritas, a més, acompanya grups de productors i cooperatives en països on l’organització és present des del seu model de cooperació fraterna, treballant en xarxa i en aliança amb altres actors del moviment de comerç just en l’àmbit local, estatal i internacional.

Finances ètiques

Càritas aposta a més de manera decidida per un model de finances que vagi més enllà de la rendibilitat econòmica. “Les finances ètiques garanteixen als estalviadors que els seus diners s’inverteixen en projectes que busquen el desenvolupament de les persones, afavoreixen la redistribució de la riquesa i protegeixen el medi ambient”, va indicar Requena.

El sistema financer es mou en funció de les decisions que prenen persones que escullen on volen invertir els seus diners sense pensar moltes vegades en les conseqüències que aquesta decisió té per a d’altres. Per això, informar-se i triar alguna de les opcions que ofereixen les Finances Ètiques poden ser un dels instruments amb més capacitat de transformació de la societat.

Dins aquesta línia de treball: 43 entitats de Càritas col·laboren amb entitats financeres que fan compatibles la rendibilitat econòmica amb la consecució d’objectius socials i mediambientals.

“Les dades de la Memòria d’Economia Solidària que avui presentem ens demostren que és possible una economia centrada en la persona. Des de Càritas treballem per ser testimoni d’un model econòmic que recuperi el sentit original de l’economia com a eina d’organització dels recursos, al servei de totes les persones per satisfer les necessitats i aconseguir el benestar, garantint els drets i la cura del planeta”, va assegurar Natalia Peiro.

“He après un ofici que me va a servir de per vida”

Carolina Santeliz és veneçolana i té 43 anys. Va arribar a Espanya el 2018 a “busca d’un futur millor”. Al principi va començar a treballar a l’hostaleria, però les condicions laborals “no eren gaire favorables”. Aquesta situació va empènyer aquesta dona a buscar un curs de formació que l’ajudés a millorar la seva ocupabilitat en un altre sector.

“Sabia que a Càritas ajudaven les persones i per això m’hi vaig acostar”, comenta. Carolina tenia clar que volia treballar al sector de l’alimentació, per la qual cosa es va apuntar a un curs de manipulació d’aliments a través del programa d’ocupació de Càritas Àvila. La formació va durar tres mesos i incloïa pràctiques laborals. “L’experiència va ser molt útil, ja que vaig aprendre a treballar, treballant”, apunta.

Carolina va fer les pràctiques a Gadis, la cadena de supermercat gallega. Poques setmanes després d’acabar la formació, aquesta empresa li va oferir un contracte. Des de fa més de set mesos treballa a la carnisseria d’aquesta superfície comercial. “Ara he aconseguit una feina amb condicions bones i a més he après un ofici que em servirà de per vida”, afirma.

Carolina està molt contenta amb el nou lloc de treball, ja que “suposa una oportunitat de canvi i de coses noves”. “Càritas m’ha facilitat aquesta oportunitat. Em sento molt bé com a persona”.

DESCARREGAR NOTÍCIA

DESCARREGAR INFORME

DESCARREGAR FOTO