Viure tota la família en una habitació no hauria de ser una alternativa d’habitatge
Durant el 2023, més de 50.000 persones ateses per les 10 Càritas amb seu a Catalunya vivien en habitacions.
Avui, dimarts 4 de febrer de 2025, Càritas Diocesana de Barcelona i l’Observatori de l’Habitatge Digne d’ESADE han presentat l’informe “Exclusió compartida, viure en una habitació en un context d’exclusió residencial i social”. Aquest estudi, en el qual ha col·laborat Càritas Diocesana de Terrassa com a membre de l’Observatori de la Realitat Social de Càritas Catalunya, posa de manifest la greu situació de les persones que viuen en habitacions com a única alternativa d’habitatge.
L’informe, basat en 62 entrevistes en profunditat a 50 famílies i 4 grups de discussió, revela que viure en habitacions ha passat de ser una solució transitòria a una realitat permanent per a moltes persones en situació d’exclusió social. Les famílies entrevistades han compartit les seves experiències, destacant les dificultats diàries que afronten.
Segons Guillermo Oteros, tècnic de l’Observatori de la Realitat Social de Càritas destaca que “l’objectiu principal de l’estudi és visibilitzar i denunciar aquesta realitat”. Durant el 2023, més de 50.000 persones ateses per les 10 Càritas amb seu a Catalunya vivien en habitacions, una xifra alarmant que exigeix una resposta urgent.
Sense accés a drets fonamentals
Les problemàtiques identificades inclouen la inseguretat jurídica, la dificultat per empadronar-se i les limitacions en l’ús d’espais comuns, que afecten negativament la qualitat de vida i la salut mental de les persones. Ignasi Martí, director de l’Observatori de l’Habitatge Digne d’ESADE, subratlla la necessitat d’implementar mesures que garanteixin el dret humà a un habitatge adequat.
Eduard Sala, director de Càritas Diocesana de Barcelona, fa una crida a les administracions per resoldre les deficiències estructurals del mercat de l’habitatge i recuperar la seva funció social. “Necessitem espais i projectes on les persones se sentin partícips i puguin crear vincles amb la comunitat”, conclou Sala.
Aquest informe és un toc d’atenció per a la societat i les autoritats, destacant la urgència d’abordar l’exclusió residencial i garantir un habitatge digne per a tothom.