Acció Social30/03/2023

Càritas amplia recursos per les persones sense llar els dies més freds de l’any

Durant l'Operació Fred, Càritas ha atès una mitjana de 36 persones cada dia en el servei diürn on s'han cobert les necessitats bàsiques i s'han ofert espais polivalents pel caliu i l'esbarjo

Un any més, el projecte de sense llar i habitatge de Càritas Sabadell s’ha preparat en coordinació amb la resta d’entitats socials de la ciutat i de l’Ajuntament de Sabadell per acollir a les persones en situació de sensellarisme o infrahabitatge en els dies més freds de l’any.

Aquest hivern, l’anomenada Operació Fred s’ha activat durant 15 dies no consecutius (del 19 al 31 de gener i del 27 de febrer a l’1 de març) al Carrer Duran i Sors, n.11, el mateix espai on els participants habituals del projecte assisteixen de dilluns a divendres al servei d’esmorzar, bugaderia i dutxes.

Aquesta Operació Fred ha tingut canvis rellevants per millorar l’atenció cap a les persones més vulnerables gràcies a l’avaluació de tancament de l’edició anterior. Algunes entitats van fer èmfasi en la importància de revisar els graus en els quals s’activa l’operatiu, ja que el percentil de 0 graus semblava molt extrem. L’Ajuntament de Sabadell, va recollir la proposta i ha modificat el protocol d’actuació d’enguany augmentant el nombre de graus per activar l’operatiu. Aquest canvi ha permès oferir aixopluc molts més dies que en anys anteriors, i Càritas espera que a poc a poc es continuï millorant aquest protocol i tots els recursos que permeten ajudar i acompanyar a les persones sense llar durant els dies de fred i la resta de l’any. 

També s’han identificat dos nivells d’emergència per tal de realitzar una atenció més adequada i constant. Per una banda, el nivell 1, on s’activa la Unitat d’Emergència Social (UES) i l’espai nocturn entre els 3 i 4 graus, i, per altra banda, el nivell 2, on s’activa l’espai diürn a partir dels 2 graus en avall.

Així doncs, quan s’activa el nivell 2, els tècnics i voluntaris de Càritas Sabadell condicionen l’espai diürn des de dos quarts de nou del matí fins a les cinc de la tarda ininterrompudament. S’ofereix esmorzar, dutxa i bugaderia com en el servei diari, i s’afegeix l’espai de dinar amb la col·laboració del Restaurant La Rambla. Els participants també tenen a disposició la sala polivalent tota la tarda on es fomenta la companyia i el fet de compartir experiències i espais, com ara bé jocs de taula, premsa i revistes, cinefòrum i berenar, i l’espai TIC. Oferir aquest tipus de recursos és molt important per fer caliu plegats, conèixer-se i ajudar-se en situacions similars, passar les hores en companyia i trencar amb la soledat que moltes vegades els envolta. En total, s’estima que Càritas ha atès una mitjana de 36 persones cada dia.

L’Operació Fred dona resposta a moltes persones que viuen en situació de sense llar o en situació d’infrahabitatge en els dies més freds de l’any, però aquestes persones necessiten els seus drets assegurats i més recursos durant tot l’any, per tal de poder reinserir-se en la societat i tenir noves oportunitats. Càritas fa visible aquestes realitats i reivindica la cobertura dels drets i recursos bàsics com són la salut, les necessitats bàsiques, una llar digna i una xarxa de suport social, entre d’altres, a través de la seva campanya “Ningú Sense Llar”. Descobreix què podem fer tots plegats per no deixar a les persones sense llar fora de cobertura.

DESCARREGAR NOTÍCIA

DESCARREGAR FOTO

fora de cobertura

 

 

Ajuda’ns a ajudar