Noticia17/02/2021

La pandèmia ha evidenciat que la justícia social es més necessària que mai

En el marc del Dia Mundial de la Justícia Social, del pròxim 20 de febrer, Càritas remarca que la covid està exposant a les persones més vulnerables al límit.

En el marc del Dia Mundial de la Justícia Social, del pròxim 20 de febrer, Càritas remarca que la covid està exposant a les persones més vulnerables al límit i entre aquestes, les persones en situació de sense llar, migrants i refugiades, són les que veuen els seus drets més vulnerats.

Refugiar-se en llocs insegurs

La societat expulsa a les persones sense llar dels barris residencials i tampoc les vol en els barris destinats a l’oci i el lleure, per això s’han vist obligades en molts casos a refugiar-se en espais que no són segurs ni adequats, però que els ofereixen un sostre, que esdevé un falç refugi.

En els últims mesos hem vist notícies de persones que, per tenir un sostre, viuen en polígons i naus, posant dia rere dia en perill la seva seguretat, la pròpia vida. Aquests casos no són excepcionals ni estranys, i mentre no s’ofereixi una alternativa a totes aquestes persones, cada dia és un dia més que podria haver-hi una desgràcia.

Any rere any Càritas demana a les administracions públiques que garanteixin una vida digna per a tothom, recordant que l’habitatge és la primera barrera de protecció per preservar la salut, la vida i la dignitat, i el fet de no tenir casa mata. En aquest sentit, Càritas s’alegrava de la suspensió dels desnonaments i prohibició del tall de subministraments a les persones vulnerables, una mesura urgent i necessària, però al mateix temps, novament alertava de les millores necessàries en el Reial Decret perquè les mesures arribin a totes les persones en risc.

Empadronar-se per tenir drets

Per tal de constar en el municipi on es viu i que es respectin els drets de la persona, tenint accés als serveis públics, és important poder realitzar l’empadronament, un tràmit administratiu al qual alguns Ajuntaments que posen traves i impediments administratius, incomplint d’aquesta manera amb el seu deure com administració, que tenen el deure de saber qui resideix al seu municipi. El padró no és l’única mesura que impedeix els drets de les persones migrants i refugiades. Des que va començar l’emergència del coronavirus, Càritas ha presentat 6 mesures per evitar l’impacte de la crisi en aquest col·lectiu que ajudaria a reconèixer els seus drets i garantir-los.

Fins i tot les estructures arquitectòniques de moltes ciutats són agressives i no faciliten la convivència dels veïns. Vivim en una societat que es construeix amb edificis que dificulten el refugi de les persones vulnerables. Cada cop és més habitual veure punxes, pilones, blocs de ciment… que eviten la utilització de determinats espais per descansar. Així com l’eliminació de bancs per seure a la via pública, o la substitució d’aquests per altres individuals o amb barres divisòries. I amb els anys, la presència de lavabos públics per poder fer ús en qualsevol moment ha anat disminuint, quedant aquest ús únicament a disposició d’aquelles persones que accedeixen a algun establiment i en consumeixen algun producte.

Els infants són el futur

En relació a la infància, l’actuació de transformar les beques menjador en targetes moneder va fer possible que aquesta ajuda arribés als infants que la necessitaven. No obstant, la covid ha evidenciat els efectes de la bretxa digital en els alumnes més vulnerables, en més del 60% de llars ateses per Càritas com a mínim un menor va tenir dificultats per acabar el curs. No obstant, abans de la covid ja hi havia molts infants amb dificultats per seguir una escolaritat normalitzada per no tenir les eines necessàries, la covid només l’ha fet evident. I no només és un tema de bretxa digital, hi ha infants que no tenen els llibres, no poden participar de les sortides… Per aquest motiu, Càritas ha proposat un decàleg per a una educació inclusiva i de qualitat. Que ajudi a vetllar pel creixement dels infants i joves.

L’Ingrés Mínim Vital, una ajuda difícil de tramitar

Durant el 2020 amb la pandèmia que està ofegant sobretot als més vulnerables, Càritas ha valorat positivament l’aprovació de l’Ingrés Mínim Vital, no obstant, l’entitat ha detectat deficiències que fan inviable que justament les persones que més el necessiten no hi tinguin accés, i a dia d’avui continua sent força impossible realitzar el tràmit.

Construïm ciutats acollidores per a tots

Des de Càritas demanem a les administracions que facin polítiques públiques que garanteixin els drets de tothom i ajudin a viure la vida amb l’esperança de respirar i seguir endavant. Per les eleccions del diumenge passat 14 de febrer Càritas Catalunya va adherir-se a les propostes polítiques de la Taula del Tercer Sector per millorar el futur de les persones més vulnerables. Cal justícia social, que en els municipis els treballadors se sentin persones amb drets, i les persones se sentin integrades com a veïns.

DESCARREGAR NOTÍCIA

DESCARREGAR FOTO